Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tiramisu

Tiramisu
tiramisu

Tiramisu

Het Italiaanse nagerecht tiramisu betekent letterlijk ‘trek me omhoog’ en is dan ook een echte opkikker. Het gerecht bestaat uit lagen savoiardi (Italiaanse lange vingers) geweekt in koffie en likeur, afgewisseld met lagen romige mascarpone gemengd met ei. Eroverheen gaat een poederlaagje cacao.

Wat is tiramisu?

Het Italiaanse nagerecht tiramisu (Italiaanse spelling tiramisù, spreek uit: ‘tie-raa-mie-SOE’) betekent letterlijk ‘trek me omhoog’ en doet zijn naam eer aan: tiramisu is een echte opkikker. Het bestaat uit lagen savoiardi (Italiaanse lange vingers) geweekt in koffie en likeur, afgewisseld met lagen romige mascarpone gemengd met ei. Eroverheen een poederlaagje cacao. Tiramisu is eigenlijk een espresso, likeurtje en toetje ineen.

Ga je op zoek naar het ‘echte’ recept, dan kun je lang zoeken. Het bestaat namelijk niet. Er zijn zoveel versies als er Italiaanse mama’s zijn. Zelfs basic versies zonder al teveel opsmuk verschillen in zowat elke stap van het bereidingsproces: welke delen van het ei er door de mascarpone gaan, hoe lang de koekjes moeten trekken in de espresso en welke sterke drank er wordt gebruikt.

Om over hippe foodbloggervariaties maar te zwijgen. Tiramisu-cheesecake, rodebiet-tiramisu, groene tiramisu met matchathee, gele tiramisu met limoncello, ja zelfs tiramisu-mojito’s zijn online te vinden.

Wist je dat...

Hoewel iedereen tiramisu ziet als een klassiek toetje, is het eigenlijk een nieuwkomer in de Italiaanse keuken. Ouder dan vijftig jaar is het gerecht niet. Volgens de meeste kenners werd het nagerecht bedacht in de jaren 1970 in de stad Treviso, ten noorden van Venetië.

Bereiding van tiramisu

Eerst wordt de roomlaag bereid. Eidooiers worden met suiker luchtig geklopt en door mascarpone geschept. Hier gaan stijfgeklopte eiwitten doorheen. Savoiardi-biscuitjes (of lange vingers) worden in een mengsel van espresso en sterke drank gedoopt, lang genoeg om ze een licht koffiekleurtje te geven, maar niet zo lang dat ze uit elkaar vallen. De sterke drank kan, ook in Italië, van alles zijn. Marsala, brandewijn, triple sec of vin santo, zelfs rum kan. Er wordt ook tiramisu zonder alcohol gemaakt, bijvoorbeeld in het klassieke kookboek De Zilveren Lepel.

Mascarpone en koekjes worden in afwisselende lagen in een schaal opgebouwd. Of in kleine individuele glaasjes, voor een mini-variant. Twee lagen koekjes en drie lagen mascarpone zijn de norm. Het gerecht wordt afgemaakt met een laagje cacaopoeder. De volgende stap, het koelen, is essentieel om de smaken te laten intrekken. Na een uurtje of zes is het gerecht dan eindelijk klaar om te serveren.

How to eat

Wil je het daadwerkelijk als nagerecht eten na een fatsoenlijke maaltijd, houd het dan bij een kleine portie. Anders houdt de combinatie van een veel te volle maag, een teveel aan koffie plus een flinke sugarhigh je wakker tot in de kleine uurtjes!

Probeer ook eens

Dol op romige toetjes, Probeer dan zeker ook eens panna cotta of Spaanse crema catalana.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Tiramisu bij jou in de buurt?

Voer je postcode in