Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Panna cotta

Panna cotta
Panna cotta

Panna cotta

Italiaanse panna cotta betekent letterlijk gekookte (cotta) room (panna). Het is een van de eenvoudigste toetjes ter wereld: een puddinkje bestaande uit goede kwaliteit room met eventueel wat melk, een minimale hoeveelheid gelatine en wat suiker. Eventueel wordt een vleugje van het een of ander toegevoegd om de pudding een subtiele smaak te geven.

Wat is panna cotta?

Het Italiaanse nagerecht panna cotta (spreek uit: ‘PAN-nah KOT-tah’) betekent letterlijk gekookte (cotta) room (panna). Het is een van de eenvoudigste toetjes ter wereld: een puddinkje bestaande uit goede kwaliteit room met eventueel wat melk, een minimale hoeveelheid gelatine en wat suiker. Eventueel wordt een vleugje van het een of ander toegevoegd om de pudding een subtiele smaak te geven. Vanille bijvoorbeeld, eau de vie of rozenwater.

Het gerecht wordt het meest geassocieerd met de Italiaanse regio Piëmont, al is de precieze leeftijd van het gerecht onbekend. Volgens sommigen staat het al sinds het begin van de twintigste eeuw op het menu, terwijl anderen de panna cotta veel jonger inschatten.

In tegenstelling tot een stevige oudhollandse pudding is dit Italiaanse nagerecht delicaat, zijdezacht en nét opgestijfd. Als je het op je bord ziet wiebelen, zou je je moeten verbazen dat het blijft staan en niet als een hoopje blanke vla over het bord vloeit; dan heb je de juiste consistentie te pakken.

Bereiding

Ondanks de naam van het gerecht, komt er weinig koken kijken bij het maken van panna cotta. Een mengsel van volle room wordt met suiker verwarmd tot de suiker is opgelost. Zodra het mengsel aan de kook komt, wordt het van het vuur gehaald. Hierin wordt geweekte gelatine opgelost. Afhankelijk van hoe machtig de chef het toetje wil maken, gaat er op dit moment ook nog wat melk of karnemelk doorheen. Het mengsel wordt in vormpjes gegoten. De puddinkjes mogen in de koeling opstijven en wordt dan op bordjes gestort.

How to eat

Italianen houden van de kwetsbaarheid van een pure panna cotta en geven er het liefst (bijna) niets bij. Maar in ons land is iets van fruit bij je panna cotta zowat een gegeven. Frambozencoulis bijvoorbeeld, gepocheerd (rood)fruit of passievruchtenpulp. Ga voor wat je zelf het lekkerst vindt, want bijna alles past bij dit lekkere toetje.

Probeer ook eens

Spaanse crema catalana is de iets minder bescheiden versie van de panna cotta – compleet met knapperig gebrandesuikerlaagje

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Panna cotta bij jou in de buurt?

Voer je postcode in