Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Frittata

Frittata
Frittata

Frittata

De Italiaanse frittata bestaat uit eieren, die voor het bakken zijn gemixt met andere ingrediënten – groenten, kaas en/of stukjes vlees. Het eiermengsel wordt in een koekenpan mooi bruin gebakken. Het resultaat hoort droog vanbuiten en nog een beetje zacht vanbinnen te zijn.

Wat is frittata?

De Italiaanse frittata (je spreekt het uit zoals je denkt: ‘FRIE-taa-taa’) is een voor-, lunch- of hoofdgerecht bestaande uit een gebakken eierkoek. De eieren zijn voor het bakken gemixt met andere ingrediënten – groenten, kaas en/of stukjes vlees. Het eiermengsel wordt in een koekenpan mooi bruin gebakken. Het resultaat hoort goudbruin en droog vanbuiten en nog een beetje zacht vanbinnen te zijn.

De naam is afgeleid van het Italiaanse werkwoord friggere, dat ‘bakken’ betekent. Frittata’s worden meestal in de thuiskeuken gebakken; op restaurantmenu’s zie je ze in het land zelf maar zelden. Het gerecht wordt vaak gebruikt wanneer er restjes vlees of contorni (bijgerechten, vaak groenten) van de vorige dag op te maken zijn. Wij vinden het misschien wat gek in de oren klinken, maar Italiaanse mama’s maken in hun frittata’s ook graag restjes pasta op. Vaak met saus en al. Het proberen waard?

Wist je dat...

In Italië bestaat de uitdrukking ‘la frittata è fatta’, wat zoveel betekent als: ‘nu heb je het voor elkaar’ of ‘het kwaad is geschied’.

Bereiding van frittata

Een koekenpan is hét keukengereedschap voor de frittata. Liefst eentje die ook in de oven mag, zoals een gietijzeren pan.

De groenten voor de frittata – paprika, courgette, ui – worden eerst geroerbakt. Deze stap is essentieel, niet zozeer omdat alles al gaar moet zijn, maar omdat het vocht uit de groenten vast moet kunnen verdampen. Zo voorkomt de chef dat de frittata waterig wordt.

De eieren worden met zout en peper geklutst en de extra ingrediënten – de groenten maar ook kaas, worst, restjes vlees en/of kruiden – gaan erdoor. Dit mengsel wordt in een hete pan met een scheutje olie gebakken. Sommige chefs laten door de pan schuin te houden steeds weer wat ei onder de koek lopen totdat alle ei gestold is. Anderen keren de frittata nadat de onderkant bruin is om en bakken de andere kant kort. Ook wordt de pan weleens onder de grill gezet om zo de bovenkant te stollen. Hoe dan ook, de frittata hoort niet te lang gebakken te worden, want als hij te droog is, is er niets aan.

How to eat

De ronde koek wordt in punten gesneden en gedeeld. Soms wordt de koek ook in kleine blokjes gesneden en als antipasto geserveerd.

Erbij

Frittata is lekker met brood of een salade.

Tortilla

De Spaanse variant, de tortilla, wordt gemaakt met aardappel.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Frittata bij jou in de buurt?

Voer je postcode in