Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Banh xeo

Banh xeo
Banh xeo

Banh xeo

Ban xeo is een knapperig, hartig rijstmeelpannenkoekje dat vanwege de vele gaatjes wel van kant lijkt te zijn gemaakt. In traditionele recepten wordt het gevuld met varkensvlees, garnalen, lente-ui en taugé. Afhankelijk van waar je bent in Vietnam, wordt het met of zonder kokosmelk gemaakt.

Wat is banh xeo?

Banh xeo (bánh xèo, spreek uit ‘ban see-jo’) betekent letterlijk ‘sissende pannenkoek’. Maar kijk je verder, dan zie je dat het gerecht veel meer omvat dan een pannenkoek alleen. Ban xeo is een knapperig, hartig rijstmeelpannenkoekje dat vanwege de vele gaatjes wel van kant lijkt te zijn gemaakt. In traditionele recepten wordt het gevuld met varkensvlees, garnalen, lente-ui en taugé. Afhankelijk van waar je bent in Vietnam, wordt het gerecht met of zonder kokosmelk gemaakt. Hoe dan ook, het gerecht is van nature glutenvrij.

Bereiding

Door een beslag gemaakt van rijstmeel, water of kokosmelk, kurkuma en wat zout wordt fijngesneden lente-ui gemengd. Dunne plakjes varkensvlees en garnalen worden in een gloeiend hete pan kort aangebakken. Hier worden enkele flinterdunne laagjes van het beslag overheen gegoten en meegebakken. Soms wordt er wat extra olie rondom onder de randjes gegoten voor een extra knapperig resultaat. De banh xeo wordt belegd met een hoopje taugé, dubbelgevouwen en geserveerd met slabladeren en verse kruiden ernaast.

Zoals veel gerechten wordt ook banh xeo geserveerd met nuoc cham, Vietnamese dipsaus. Authentieke banh xeo wordt gemaakt met vet varkensvlees, zoals speklappen, al wordt dit in onze contreien wel vervangen door magerdere stukken van het varken, of zelfs door kipfilet.

Afhankelijk van de chef vind je ook weleens tofu, mungbonen en/of shiitakes in je sissende pannenkoek. Of er wordt een losgeklopt ei over de pannenkoek gegoten en meegebakken. Aan de kust van Vietnam eet men het gerecht met inktvis.

How to eat

Vietnamezen serveren hun banh xeo met grote slabladeren en een bergje verse kruiden. Je neemt een slablad in de hand, legt er wat kruiden in en een afgescheurd stukje van de gevulde pannenkoek. Dan rol je het blad op alsof het een loempiaatje is en doopt het in de dipsaus. Eet op en herhaal. Oh, en eet het gerecht snel op, want dan zijn de randjes het knapperigst.

Probeer ook eens

Aziatische koks weten wel raad met de hartige pannenkoek. In China serveren ze jianbing, pannenkoekjes gemaakt van tarwe- en mungbonenmeel gevuld met ei, lente-ui en koriander, terwijl de Japanse okonomiyaki een basis heeft van kool en met een speciale saus en zeewierpoeder wordt geserveerd. Vietnamese bun cha worden ook weleens als slawrap geserveerd.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Banh xeo bij jou in de buurt?

Voer je postcode in