Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Foe yong hai

Foe yong hai

Foe yong hai

Chinese foe yong hai is een omelet gevuld met groenten en naar wens kip, vlees of garnalen, geserveerd met een zoete tomaatachtige saus en witte rijst. Het is afgeleid van een eiergerecht uit Shanghai met daarin ham of kip, dat in plakjes wordt geserveerd.

Wat is foe yong hai?

Het Chinese gerecht foe yong hai (spreek uit: ‘foe joeng hai’) is een omelet gevuld met groenten en naar wens kip, vlees of garnalen, geserveerd met een zoete tomaatachtige saus. Hai betekent krab en verwijst naar een van de oorspronkelijke ingrediënten van het gerecht. Die krab is nu meestal ver te zoeken, maar de naam is hetzelfde gebleven.

East vs. West

Foe yong hai is afgeleid van een eiergerecht uit Shanghai met daarin ham of kip, dat in plakjes wordt geserveerd. Toch heeft onze foe yong hai weinig meer met dit oorspronkelijke gerecht te maken. Chinese immigranten hebben het gerecht over de hele wereld meegenomen en aangepast aan de lokale smaken en beschikbare ingrediënten. Zo komt het dat wij er in Nederland een rode saus bij serveren, terwijl er in Amerika en Indonesië een bruine, jusachtige sojasaus overheen gaat en Maleisiërs het liever ‘droog’ eten.

Bereiding van foe yong hai

Een lekkere verhollandste foe yong hai-omelet is knapperig vanbuiten, sappig vanbinnen met een milde, zachtzoete rode saus erbij.

Eerst wordt de saus gemaakt – typische ingrediënten zijn bouillon, tomatenpuree, suiker, ketjap manis en gember. De saus wordt ingedikt met maizena, een typisch Nederlandse gewoonte, want niemand houdt meer van een lekker dikke saus dan de gemiddelde Nederlander.

Voor de omelet worden de gekozen ingrediënten, vaak ham, prei, champignons, wortel, soms kool of bamboescheuten, gerafelde kip of stukjes varkensvlees, met ei gemengd. Hiervan wordt in een flink hete pan een vanbuiten knapperige, vanbinnen sappige omelet gebakken. (Oorspronkelijk werd de eierpannenkoek gefrituurd, maar dat zien we tegenwoordig nog maar zelden.) De foe yong hai wordt geserveerd met een behoorlijke hoeveelheid saus eroverheen.

Foe yong hai is heel gemakkelijk zonder vlees of vis te maken en dus een geschikt gerecht voor vegetariërs.

How to eat

Het gerecht wordt eigenlijk altijd gegeten met een bord witte rijst of een eenvoudige nasi goreng.

Probeer ook eens

Omeletgerechten vind je overal ter wereld. De Fransen hebben dé omelet, Italianen de frittata en in het Midden-Oosten eet men kookoo, een omelet met verse kruiden. Liever geen eieren? De Japanse keuken kent de okonomiyaki, een gevulde pannenkoek gemaakt van een beslag zonder ei.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Foe yong hai bij jou in de buurt?

Voer je postcode in