Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tarte tatin

Tarte tatin
Tarte tatin

Tarte tatin

De Franse tarte tatin is een ondiepe taart van (meestal) korstdeeg gevuld met boterige gekaramelliseerde appel, die op zijn kop wordt gebakken: appelvulling onderop, deeg bovenop. De gebakken tarte wordt omgedraaid zodat appels en karamel bovenop liggen en wordt warm gegeten.

Wat is tarte tatin?

De tarte tatin (spreek uit: ‘tart tah-TAH’) is een van de bekendste desserts uit de Franse keuken. Het is een ondiepe taart van (meestal) korstdeeg gevuld met boterige gekaramelliseerde appel, die op zijn kop wordt gebakken: appelvulling onderop, deeg bovenop. De gebakken tarte wordt omgedraaid zodat appels en karamel bovenop liggen en wordt warm gegeten.

Achter de tarte tatin zit een charmant verhaal. Rond het jaar 1880 runden de zussen Tatin een hotel in Lamotte-Beuvron, een dorp in de regio Sologne in het Franse departement Loir-et-Cher. Op een dag liet zus Stephanie de appels voor een appeltaart aanbakken. Om de boel te redden drapeerde ze er vervolgens snel wat deeg overheen en bakte de taart op zijn kop. Het resultaat was een groot succes en de taart werd een specialiteit van het hotel-restaurant.

De bekende Franse culinaire encyclopedie Larousse Gastronomique doet deze charmante legende de das om: omgekeerde taarten met een vulling van appel of peer zijn een eeuwenoude specialiteit uit de streek. Het lijkt er dus op dat de zussen Tatin een regionaal recept wereldberoemd hebben weten te maken. Ze kregen wel wat hulp van hogerhand, want de chefkok Louis Vaudable van het wereldberoemde restaurant Maxim’s, dat nog immer open is, zette het gerecht eind jaren 1930 op zijn menu.

Wist je dat...

In het eerste geschreven recept voor tarte tatin, dat in een handgeschreven kookboek stond, blijven de appels (liefst stevige Calville-appels of Reine des Reinettes) ongeschild.

Bereiding tarte tatin

Stukjes appel worden in een karamel van suiker en boter gebakken. De moderne chef voegt ook ook wel vanille, kaneel of calvados toe. Hierover wordt een deeg gedrapeerd – meestal korstdeeg of bladerdeeg – dat rondom wordt ingestopt. De tarte wordt gebakken tot het deeg goudbruin is. De iets afgekoelde tarte wordt omgekeerd zodat de amberkleurige karamel als topping over de tarte loopt. Als het goed is, heeft de tarte een lekkere bite van de stevige appels en het knapperige deeg.

How to eat

Tarte tatin moet volgens de Franse gewoonte warm geserveerd worden. Daarin verschilt hij dus van de Nederlandse appeltaart.

Erbij

Van oudsher heeft een tarte tatin geen extraatjes. Maar een scheutje room, een schepje crème fraîche, een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom passen er wel heel erg goed bij.

Probeer ook eens

Hollandse appeltaart, Duitse Apfelstrudel, American apple pie en Engelse apple crumble… Er is geen versie van de appeltaart te bedenken die niet lekker is.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Tarte tatin bij jou in de buurt?

Voer je postcode in