Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Haaienvinnensoep (kippensoep)

haaienvinnensoep
Haaienvinnensoep

Haaienvinnensoep (kippensoep)

Haaienvinnensoep is een soep die, in ons land in elk geval, weinig met haaien of vinnen te maken heeft omdat het illegaal is in de EU. Het is een lobbige kippensoep, licht gebonden met aardappelzetmeel, met daarin draadjes kip en sliertjes ei.

Wat is haaienvinnensoep?

Haaienvinnensoep is een soep die, in ons land in elk geval, weinig met haaien of vinnen te maken heeft omdat het illegaal is in de EU. Het is een kippensoep, licht gebonden met aardappelzetmeel, met daarin draadjes kip en sliertjes ei.

Het gerecht is de nepversie van échte haaienvinnensoep, een gerecht dat voornamelijk wordt gegeten in China, Taiwan en Hong Kong. Deze ‘echte’ soep is prijzig, want echte haaienvinnen zijn duur, soms wel honderden Euros per kilo. Het gerecht wordt in China dan ook vooral tijdens bijzondere feestjes gegeten: een bruiloft, een belangrijk zakendiner of met oud en nieuw.

Haaienvinnensoep is al ruim duizend jaar een Chinese delicatesse; het werd tijdens het rijk van keizer Taizu geserveerd als teken van zijn macht, kracht en gulheid. Sinds de vijftiende eeuw werd het gerecht alsmaar bekender en geliefder, tot de communisten aan de macht kwamen en alles wat deed denken aan hoogdravendheid van tafel werd geveegd. Pas in de jaren 80 kwam het gerecht weer in de picture, opnieuw als middel om te laten zien hoe rijk en belangrijk je bent.

Voor zover te achterhalen valt, zit er in geen enkele haaienvinnensoep in Nederland nog echte haaienvin. Om het zeker te weten hoef je alleen naar de prijs te kijken: voor een kopje ‘echte’ soep zou je zeker vijftig euro moeten betalen. Ook in andere westerse landen zul je goed moeten zoeken, wil je echte haai in je soep vinden.

Wist je dat..

Het afsnijden van haaienvinnen is door de EU verboden op Europese schepen en in Europese wateren. Omdat de vraag naar haaienvinnen groot is, worden haaien vaak alleen gevangen voor hun vinnen. Inmiddels neemt het aantal haaien dat nog in onze zeeën leeft drastisch af, wat een bedreiging oplevert voor de diversiteit en het evenwicht in zee. Bovendien blijkt haaienvlees ongezond, giftig zelfs, voor mensen.

Bereiding van haaienvinnensoep

Voor imitatiehaaienvinnensoep, oftewel de westerse niet-haaivariant van het gerecht, wordt een kippenbouillon getrokken van gedroogde Chinese shiitakes en/of wolkenoortjes, kippendij en soms ook varkensvlees of ham. De bouillon wordt verder op smaak gebracht met sojasaus en sesamolie. Het smaakvolle vocht wordt met aardappelzetmeel gebonden en, vlak voor het serveren, wanneer de soep heet is en het vuur al is uitgedraaid, wordt er een geklopt ei doorheen geroerd. Het resulterende soepje is dik, ietwat lobbig, met sliertjes ei erin.

How to eat

Chinezen eten soep met eetstokjes in de ene hand en een soeplepel, vaak zo’n mooie platte aardewerken lepel, in de andere.

Probeer ook eens

Veel van de beste Aziatische soeprecepten vinden hun oorsprong in China. Probeer bijvoorbeeld eens Japanse ramen of Vietnamese pho.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Haaienvinnensoep (kippensoep) bij jou in de buurt?

Voer je postcode in