Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Club sandwich

Club sandwich
Club sandwich

Club sandwich

De Amerikaanse clubsandwich is een tripeldekker sandwich bestaande uit drie lagen geroosterd witbrood met daartussen een beleg van plakjes kalkoen- of kipfilet, bacon, sla, tomaat en mayonaise. De eerste versies deden eind negentiende eeuw de ronde in diverse members’ only clubs, privéclubs voor mannen.

Wat is een club sandwich?

De clubsandwich (club sandwich, spreek uit: ‘klob send-witsj’) is een tripeldekker sandwich bestaande uit drie lagen geroosterd witbrood met daartussen een beleg van plakjes kalkoen- of kipfilet, bacon, sla, tomaat en mayonaise. De verschillende smaken en texturen die samenkomen, zijn een belangrijk element van het gerecht.

De belegde boterham komt uit de Amerikaanse keuken, waar de eerste versies eind negentiende eeuw de ronde deden in diverse members’ only clubs, privéclubs voor mannen. De precieze oorsprong blijft een raadsel. Het zou de keuken van de Saratoga Club in de staat New York kunnen zijn geweest, maar ook die van de Union Club in New York. Sommige kenners beweren dat het eerste recept in 1894 werd opgeschreven, anderen zweren bij versies uit 1897, uit 1900 of uit 1903. Hoe dan ook, ergens rond die tijd, ergens in die contreien, bedacht men voor het eerst de meest iconische boterham van allemaal.

Voor de gemiddelde Nederlander, die een plakje komkommer op een boterham met kaas al heel wat vindt, is de clubsandwich behoorlijk exotisch. Maar het kan nog veel spannender. Het Waldorf-Astoria in Amsterdam voegt een hardgekookt biologisch ei en mosterdmayonaise toe. Lig je aan het zwembad van het Beverly Hills Hotel in Los Angeles dan is de bacon boven appelhout gerookt en zorgt aioli voor smeuïgheid. Avocado, maatjesharing of roerei; pitabrood, volkorenbrood of bagels; het is allemaal al in de sandwich ingebouwd.

Wist je dat...

In het boek Seven Hundred Sandwiches uit 1929 stonden maar liefst 17 recepten voor clubsandwiches. Ook wordt in dit boek een tandenstoker door de boterham geprikt om te voorkomen dat de boel omvalt.

Bereiding

De clubsandwich staat of valt met de kwaliteit van de ingrediënten. Vers beleg is goud waard: knapperige sla en gebakken bacon, beter-leven-vleeswaren, perfecte rijpe tomaten, goede mayo en ambachtelijk brood kunnen een treinstationsversie omtoveren tot een ware delicatesse.

How to eat

De gemiddelde clubsandwich past niet in de gemiddelde mond. Over hoe je het gerecht het beste opeet, valt dus te twisten. Aan het ene eind van het spectrum heb je de etiquettecoach-aanpak: verwijder op elegante wijze de tandenstoker(s) en haal er, met mes en vork uiteraard, de bovenste laag brood vanaf. Eet de twee lagen met mes en vork. Aan het andere eind van het spectrum, de bouwvakkersaanpak: haal eerst de tandenstoker(s) eruit en ram vervolgens met je vuist op het hele ding tot het dun genoeg is om in je mond te krijgen. En happen maar.

Erbij

Een handje gezouten chips is een typisch Amerikaans extraatje.

Probeer ook eens

Iconische broodjes genoeg op de wereld: Surinaamse broodjes bijvoorbeeld, Franse baguette of Vietnamese banh mi.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Club sandwich bij jou in de buurt?

Voer je postcode in