Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Nam tok

Nam tok
Nam tok

Nam tok

Nam tok, ook wel Thaise watervalsalade genoemd, is een salade van reepjes biefstuk (neua), sjalot, kruiden en een geurig poeder van geroosterde gemalen kleefrijst (khoa kua). De naam, waterval oftewel vallend water, verwijst naar de vleessappen die uit het vlees op het houtskool druipen wanneer je het vlees grilt.

Wat is nam tok?

Nam tok (spreek uit ‘nam tòh’) betekent letterlijk ‘waterval’ en wordt daarom ook wel Thaise watervalsalade genoemd. Het gaat om een salade van reepjes gegrilde biefstuk of varkensvlees, sjalot, kruiden en een geurig poeder van geroosterde gemalen kleefrijst. De naam, waterval oftewel vallend water, verwijst naar de vleessappen die uit het vlees op het houtskool druipen wanneer je het vlees grilt.

Nam tok komt uit de Isaan-regio in het noordoosten van Thailand. Behalve nam tok nua met biefstuk en nam tok moo met varkensvlees, is er ook een versie met paddenstoelen, paa nam tok genaamd.

De term nam tok verwijst ook wel naar een manier om soep te bereiden, al komen we dit gerecht in Nederland nauwelijks tegen. Kuay tiew nam tok moo bijvoorbeeld, is een soep met noedels (kuay tiew) die met varkensbloed wordt ingedikt (nam tom moo).

Wist je dat...

Nam tok hoort net als laab kai tot de categorie van Thaise yam-gerechten: gerechten waarbij het mengen de belangrijkste bereidingswijze is. Yam-gerechten worden aangemaakt met een soort dressing – dit verklaart waarom het woord yam ook vaak als salade wordt vertaald, hoewel de gerechten in niets lijken op onze westerse salades met hun overvloed aan bladgroenten. De dressing bestaat bijna altijd uit de volgende componenten: vissaus, limoensap, palmsuiker, Thaise chilipepers en knoflook.

Bereiding van nam tok

Ook in dit Thaise gerecht komen de vier hoofdsmaken van het land – zuur, zoet, zout en pittig – weer samen in een mooi geheel. Dunne ringen sjalot, fijngehakt citroengras, koriander en lente-ui en munt – kleine blaadjes blijven heel, grote blaadjes worden gehakt – worden gemengd met heet chilipoeder, zoute vissaus, zuur limoensap en khao kua (geroosterde-kleefrijstpoeder) voor een notig aroma. Met een heel klein beetje suiker voor het evenwicht. Een biefstuk, naar wens gebakken en in plakjes gesneden, komt erbij. Het geheel wordt goed gemengd en kan worden gegeten.

How to eat

Serveer je khao niao (kleefrijst) bij je nam tok? Rol dan kleine balletjes rijst, doop ze in de dressing en stop met een stukje vlees in je mond.

Probeer ook eens

Yam nua is net als nam tok een salade van reepjes gegrild rundvlees. Yam nua bevat doorgaans ook komkommer en/of tomaat. Het voor een nam tok zo typische rijstpoeder ontbreekt. Dit poeder zit juist weer wel in laab kai, een salade van kipgehakt.

Erbij

De uitgesproken smaken van nam tok zijn lekker met kleefrijst. Omdat het gerecht zelf geen groenten bevat, kun je het voor een volledige maaltijd goed combineren met som tam.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Nam tok bij jou in de buurt?

Voer je postcode in