Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Laab kai

Laab kai
Laab kai

Laab kai

Laab kai is een salade van kipgehakt; de naam betekent ook daadwerkelijk fijngehakte (laab) kip (kai). Een essentieel ingrediënt is een aromatisch poeder van geroosterde gemalen kleefrijst (khoa kua). Het gerecht wordt geserveerd met kleefrijst, verse kruiden en sla of bladgroente.

Wat is laab kai?

Laab kai (spreek uit ‘lahp gkai’) is een salade van kipgehakt. Het Thaise woord laab betekent fijnhakken. In dit geval is het kip (gai) die wordt fijngehakt, maar er zijn ook andere soorten laab, bijvoorbeeld die met eend, pangasius, varken of rund. Essentieel in laab kai is een aromatisch poeder van geroosterde gemalen kleefrijst (khoa kua). Het gerecht wordt geserveerd met kleefrijst, verse kruiden en sla of bladgroente.

Het gerecht laab komt uit het noordoosten van Thailand en staat ook in Laos op het menu. In deze regionen vind je talloze eettentjes, straatverkopers en thuiskoks gespecialiseerd in dit gerecht. Het wordt gegeten aan lage tafeltjes waar groepen, van tieners tot ouden van dagen en zelfs hele families, omheen zitten. Ze genieten samen van de laab en gebruiken de kleefrijst als eetbare lepel om hapjes mee naar binnen te werken.

Wist je dat...

Er zijn verschillende varianten van laab die alleen voor de echte diehards zijn. Voor het gerecht laab dip wordt het fijngehakte vlees niet gebakken maar zo, rauw, gegeten. Soms wordt het gerecht gemaakt van waterbuffel, soms ook op smaak gebracht met bittere gal (laab khom) of varkensbloed, en soms zitten er gestoofde stukjes darm in. Maar laat je niet bang maken: laab kai is een veel makkelijker te pruimen versie!

Bereiding van laab kai

De eerste stap van de bereiding is meteen de belangrijkste: het hakken van het vlees. Volgens oud gebruik moet het vlees met de hand fijngehakt worden – de Thai hebben hiervoor vaak een apart mes dat alleen voor laab wordt gebruikt. Het is een vermoeiende klus, maar het resultaat is heel anders dan wanneer je begint met kipgehakt dat uit de gehaktmolen komt. Voor de beste versie wordt er dus niets dan spierkracht gebruikt.

Het kipgehakt wordt in een wok of koekenpan met een paar lepels water gaar geruld. Dat kost maar een paar minuten. Nadat hij iets is afgekoeld, wordt de kip gemengd met smaakmakers en specerijen zoals chilipoeder, vissaus, limoensap, lente-ui, verse kruiden en geroosterde-rijstpoeder. Het resultaat is friszuur, zoutig en pittig tegelijk.

How to eat

Laab kai wordt geserveerd met kleefrijst, kruiden en groenten zoals komkommer en sla. Je eet de laab door beetjes kleefrijst af te breken, tot balletjes te rollen en hiermee beetje laab op te lepelen. Ook kun je een slablad als lepel gebruiken.

Probeer ook eens

Goi ga is de Vietnamese kijk op kipsalade. Ook de Vietnamese keuken gebruikt trouwens weleens varkensbloed, maar dan in de vorm van gestolde blokjes. Bijvoorbeeld in het gerecht bun bo nam bo. In het Thaise gerecht nam tok zit ook dat bijzondere ingrediënt, geroosterde gemalen kleefrijst.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Laab kai bij jou in de buurt?

Voer je postcode in