Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Drop

Drop
Drop

Drop

Drop is een soort snoep, dat zijn typische smaak en zwarte kleur dankt aan het zoethoutextract (uit de wortelstok van de plant Glycyrrhiza glabra) waarvan de meeste dropsoorten worden gemaakt. In Nederland zijn wel honderd soorten te koop, van ouderwets krijtjesdrop tot hedendaagse suikervrije drop.

Wat is drop?

Drop is een soort snoep, dat zijn typische smaak en zwarte kleur dankt aan het zoethoutextract afkomstig uit de wortelstok van de plant Glycyrrhiza glabra. Van alle dropeters op de wereld zijn wij Nederlanders het meest enthousiast: in onze winkels zijn wel honderd soorten te koop, van ouderwets krijtjesdrop tot hedendaagse suikervrije drop. Ook Scandinaviërs, de bewoners van de overige Beneluxlanden en sommige Noord-Duitsers zijn dol op drop. In Engeland eet men bijna uitsluitend Engels drop.

Het is het glycyrrizinezuur in zoethout dat drop zijn typische dropsmaak geeft. Glycyrrizinezuur is vele malen, tot wel vijftig keer, zoeter dan suiker dus het is geen wonder dat we het al millennia lang gebruiken als snoepgoed. Vroeger kauwde men simpelweg op stukjes zoethoutwortel en zoog men het sap eruit, tegenwoordig eten we het eerder in de vorm van dropjes uit de winkel.

In het verleden geloofde men in de helende werking van zoethout. Al in het China van 2300 v. Chr. werd het goedje ingezet als verjongingsmiddel voor ouder wordende mannen. In 1350 v. Chr. kreeg farao Toetanchamon zoethout mee in zijn tombe en de oude Grieken stopten het in hun hoestdrankjes (dat doen we nu nog steeds). Later werd zoethout als smaakmaker populair. In de achttiende eeuw brachten de Engelsen hun bier ermee op smaak (en op kleur). In de VS gebruikte men het om diezelfde reden in kauwtabak.

Wist je dat...

In 1731 was het de Italiaanse familie Amarelli die ontdekte dat je van het zoethoutsap uit wortels van de plant snoepjes kon maken. Bijna tegelijkertijd, in 1760, bedacht een Engelse apotheker hetzelfde. In Nederland begonnen zowel Klene als Venco eind negentiende eeuw met het maken van drop. Rond 1920 kwam zachte drop voor het eerst op de markt en vanaf de jaren 1930 is er zoute drop. Tegenwoordig is Nederland de grootste dropproducent ter wereld.

Bereiding

Kleingemalen zoethoutwortel wordt in water gekookt tot een dikke, zwarte massa. Deze wordt in blokken gegoten en gedroogd tot ‘blokdrop’. Deze ruwe drop wordt in de dropfabriek opgelost in water en met ingrediënten als suiker, glucosestroop, zout, zetmeel, Arabische gom of gelatine tot een dropdeeg gemengd. Om de verschillende soorten drop te maken worden hier smaakstoffen aan toegevoegd. Het ‘deeg’ wordt in de gewenste vorm gegoten of geperst en gedroogd tot drop. Om het te laten glimmen wordt de drop met bijenwas bespoten.

Zoute drop, oftewel salmiakdrop, bevat een hogere concentratie ammoniumzout (salmiak) en vaak ook anijsolie voor de smaak.

How to eat

Als snack natuurlijk. Maar eet niet teveel, want dat werkt bloeddrukverhogend. Volgens het Voedingscentrum is glycyrrhizine een plantengifstof en kun je er beter niet meer dan 120 gram drop per dag van eten.

Probeer ook eens

Drop laat zich niet met andere snacks vergelijken. Houd je van zoetigheid, probeer dan zeker eens Marokkaanse chebakia of Amerikaanse s’mores; allebei mierzoet.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Drop bij jou in de buurt?

Voer je postcode in