Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Appeltaart

Appeltaart
Appeltaart

Appeltaart

Nederlandse appeltaart bestaat uit een royale deegkorst van boter, bloem en suiker, met een vulling van appels, kaneel, krenten/rozijnen en een gevlochten dakje van deeg. De taart wordt gebakken in de oven en met of zonder slagroom geserveerd. Het is de populairste taart van Nederland.

Wat is appeltaart?

Een typisch Nederlandse appeltaart begint met een royale deegkorst van boter, bloem en suiker. Erin komt een vulling van appels, kaneel, krenten/rozijnen en erop een gevlochten dakje van deeg. De taart wordt gebakken in de oven en met of zonder slagroom geserveerd.

Appeltaart is de populairste taart van Nederland. Hij verschijnt op zowat elke verjaardag op tafel (en is altijd als eerste op). Cafés en restaurants over het hele land serveren appeltaart bij de koffie en daarbij is er in elke familie wel een recept van oma in omloop.

Onze appeltaart verschilt van andere beroemde appeltaarten out there. Amerikaanse apple pie heeft een deegbodem en -deksel, terwijl Weense Apfelstrudel eerder een appelrol is, met een veel dunne deeglaag. Franse tarte tatin wordt op zijn kop gebakken en met het deeg onderop geserveerd.

Wist je dat...

We eten in Nederland sinds de Middeleeuwen allerlei soorten appeltaart. In het alleroudste Nederlandse kookboek (uit ca. 1514) vinden we dit recept: een moes van appels wordt in een gistdeegkorst met deegdak gebakken, waarbij het deegdak halverwege de bereiding plaatsmaakt voor een laag suikerkoekjes. Uit de Middeleeuwen stamt ook de schoenlapperstaart: een vulling van appelpuree en eieren, gebakken tussen twee lagen broodkruim.

In het zeventiende-eeuwse kookboek De verstandige kock staat een zevental appeltaarten. In het ene recept gaan de appels rauw, in het andere gekookt in de deegkorst. De taarten worden soms in de oven, soms in een ‘taartepan’ op het vuur gebakken.

Tot ver in de twintigste eeuw bakten we een grote variatie aan appeltaarten. Een kijkje in het boekje Recepten huishoudschool Laan van Meerdervoort ’s-Gravenhage uit 1934 (de voorloper van het Haagse kookboek) laat zien dat men in ‘oma’s tijd’ heus niet alleen taart-met-een-vlechtwerkje, maar allerlei appeltaarten bakte. Open appeltaart van zandtaartdeeg bijvoorbeeld, appeltaart met gestoofde appel en appeltaart met een gebonden vulling.

Onze ‘traditionele’ appeltaart staat dus eigenlijk pas relatief kort op nummer een. Deze positie moet de taart sinds de opkomst van het fenomeen ‘Dudok-appeltaart’ delen met de appel-kruimelvariant.

Bereiding

Een zoet deeg gemaakt van bloem, boter, suiker en ei wordt gekoeld, uitgerold en gebruikt om een springvorm mee te bekleden. Hierin komt een mengsel van fris-zure stukjes appel (goudrenetten zijn favoriet), rozijnen en/of krenten en kaneel. Bovenop de vulling wordt van repen deeg een mooi vlechtwerkje gevlijd. De taart wordt in de oven gebakken en lauwwarm of koud in punten geserveerd.

How to eat

Een toef slagroom erop mag.

Erbij

Koffie of thee. Nederlanders eten appeltaart als gebakje, niet als dessert.

Probeer ook eens

Zo trots als wij zijn op onze appeltaart, zo trots zijn Parijzenaren op hun macarons en New Yorkers op hun cheesecake.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Appeltaart bij jou in de buurt?

Voer je postcode in