Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Yaki udon

Yaki udon

Yaki udon

Yaki udon is een geroerbakt noedelgerecht met groenten en vlees of vis. Het betekent letterlijk gegrilde (yaki) udonnoedels (udon), is lekker vullend en heeft een hoog ‘aaah’-gehalte: je eet er altijd net iets teveel van en eindigt in de koolhydratenhemel.

Wat is yaki udon?

Yaki udon (spreek uit: ‘jakkie oe-DOHn’) is een geroerbakt noedelgerecht met groenten en vlees of vis. Het betekent letterlijk gegrilde (yaki) udonnoedels (udon), is lekker vullend en bijna identiek aan het gerecht yakisoba. Beide gerechten hebben dat hoge ‘aaah’-gehalte dat we wel kennen van een flink bord pasta: je eet er altijd net iets teveel van en eindigt in de koolhydratenhemel.

Udonnoedels zijn dik, stevig en wit van kleur, in tegenstelling tot de dunnere, gelige eiernoedels die in yakisoba worden gebruikt. Udonnoedels zijn gemaakt van een mengsel van tarwemeel en water, dat flink wordt gekneed om ze zo stevig te krijgen. Ze zijn onmisbaar is vele Japanse gerechten, waaronder soepen als kitsune udon (udonnoedels in een dashibouillon met gebakken tofu), nabeyaki udon (goed gevulde noedelsoep gemaakt in een nabe, een kleien pot) en koude gerechten zoals tanuki udon (koude soep met tenkasu, oftewel tempuravlokken). Udonnoedels zijn verkrijgbaar uit de diepvries, vers uit het koelvak en gedroogd.

Yaki udon is makkelijk, snel en smaakvol en daardoor perfect als doordeweeks maal. Het wordt dan ook vaak thuis wordt bereid. Het mooie van yaki udon is dat je erin kunt stoppen wat je maar lekker vindt. Voor de meeste Japanners betekent dit een heleboel groente plus een bron van eiwitten, zoals plakjes varkensbuik, garnalen, inktvis of tofu.

Bereiding

Allereerst worden de droge noedels gaar gekookt. In het geval van verse noedels worden ze geweekt in heet water en afgegoten; het weken is noodzakelijk, anders plakken de noedels teveel aan elkaar en breken ze in de pan.

In een wok of koekenpan worden de groenten – vaak sjalot, wortel, kool – en eventueel het vlees of de vis geroerbakt. De noedels worden toegevoegd, samen met sojasaus, wat mirin en eventueel wat dashi en/of suiker. Zodra het vocht door de noedels is opgenomen, is het gerecht klaar.

How to eat

Yakiudon wordt geserveerd met benishoga (rode, ingelegde gember) ernaast en katsuobushi (bonitovlokken) eroverheen. De Japanse mayonaise en aonori (zeewierpoeder) zijn optioneel.

Probeer ook eens

Het gerecht yakisoba is nauw verwant aan yaki udon – alleen de soort noedels is anders. Elders in Azië serveert men gewokte noedels in de vorm van pad thai (Thailand), chow mein (China) en bami goreng (Indonesië).

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Yaki udon bij jou in de buurt?

Voer je postcode in