Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Uramaki

Uramaki
Uramaki

Uramaki

Het Japanse gerecht uramaki is binnenstebuiten gekeerde maki, een sushirolletje bestaande uit sushirijst, twee of drie soorten vulling en een velletje zeewier, zo gerold dat het zeewier aan de binnenkant en de rijst aan de buitenkant zit.

Wat is uramaki?

Het Japanse gerecht uramaki (spreek uit ‘oe-ra-ma-kie’, met op elke lettergreep evenveel klemtoon) is binnenstebuiten gekeerde maki. De ingrediënten zijn hetzelfde als voor futomaki: sushirijst, twee of drie soorten vulling en een velletje zeewier. Maar bij uramaki wordt het rolletje zo gerold dat het zeewier aan de binnenkant en de rijst aan de buitenkant zit.

Uramaki is een Amerikaans verzinsel, bedacht eind jaren zestig van de vorige eeuw, toen nori (zeewier) nog een onbekend en exotisch ingrediënt was. Om de klant niet af te schrikken, werd de nori aan de binnenkant van het rolletje verstopt. De California roll, gevuld met krab, avocado en komkommer, is een bekend voorbeeld van uramaki. Japanners zijn niet zo onder de indruk van deze Amerikaanse variant en houden het liever bij gewone makirolletjes.

De rijstbuitenkant van uramaki wordt weleens versierd door de rolletjes in sesamzaad of viseitjes te rollen.

Wist je dat...

Een van de beste sushichefs ter wereld, driesterrenchef Jiro Ono, masseert de inktvis voor zijn sushi eerst een volle vijftig minuten voordat hij hem aansnijdt – een intensief klusje dat hij zijn leerlingen laat uitvoeren.

Bereiding van uramaki

Voor makirolletjes wordt een vel nori op een met plasticfolie beklede makisu (bamboe matje) gelegd. De vis of groente wordt in repen van zo’n twintig centimeter gesneden. De sushichef doopt zijn vingers in een kommetje met daarin water en een eetlepel rijstazijn, om te voorkomen dat de rijst aan zijn handen blijft plakken. Hij klapt in zijn handen om het teveel aan vocht kwijt te raken, pakt een handvol shari (sushirijst) en verdeelt dit over het vel nori. De laag wordt ongeveer een halve centimeter dik. Het norivel wordt met rijst en al omgedraaid en de vulling komt direct op het vel nori. De chef rolt het geheel op tot een cilinder, met behulp van het matje. Met een mes dat over een vochtige doek is gehaald, wordt de rol in zessen gesneden.

How to eat

Sushi eet je in oud-Japanse stijl met je vingers, of op moderne wijze met stokjes. Gebruik tussen de hapjes door een plakje ingelegde gember om de smaak in je mond te neutraliseren.

Erbij

Sushi smaakt extra lekker met een kopje sake, de nationale drank van Japan.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Uramaki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in