Maki
Maki
-
Keukens Japanse keuken
-
Basis Rijst
-
Type gerecht Bijgerecht
-
Pittigheid pepper pepper pepper
Wat is maki?
Maki is een vorm van sushi waarbij sushirijst – rijst aangemaakt met sushisu (sushi-azijn) – en rauwe vis of groente worden opgerold in een velletje geroosterd zeewier. Het is een van de bekendste vormen van sushi.
Maki is tevens de overkoepelende naam voor alle sushirolletjes. Er zijn vier verschillende stijlen van maki. Dunne rolletjes hosomaki bevatten een enkele vulling, zoals tonijn of daikon, terwijl futomaki twee of soms drie vullingen heeft: vis en een groente bijvoorbeeld. Beide stijlen worden ook gewoon maki genoemd, en worden hieronder verder toegelicht. Daarnaast zijn er uramaki (binnenste buiten gekeerde maki) en temaki (sushihoorntjes).
Sushi was oorspronkelijk een streetfood. Het werd al gauw buiten Japan populair, met name in New York, waar men al gewend was om eten op straat te kopen. Van daaruit is sushi als hapje, maaltijd en daarna ook als lunchgerecht over de hele wereld bekend geworden.
Wist je dat...
De rauwe vis die wordt gebruikt in nigiri en maki, heeft vaak eerst mogen rijpen. Op deze manier komt de ware smaak en umami van de vis goed naar voren.
Bereiding van maki
Sushi betekent letterlijk ‘azijnrijst’ en de naam laat zien hoe belangrijk de rijst is voor alle soorten sushi, hoe verschillend ze soms ook zijn. Voor sushi gebruikt men kortkorrelige Japanse witte rijst, die iets plakkerig is waardoor de gerolde rijst mooi in vorm blijft. De rijst wordt gekookt en op smaak gebracht met sushisu oftewel sushi-azijn, een mengsel van rijstazijn, suiker en zout. Het resultaat is sushirijst, door Japanse sushichefs shari genoemd.
Vellen nori (zeewier) worden geroosterd door ze met de hand kort en vluchtig boven een laag vuurtje heen te bewegen; eerst de ene kant en dan de andere. Tijdens het roosteren wordt de kleur donkerder en het blaadje steviger. Vellen nori horen knapperig te zijn, iets zoetig te smaken en in je mond te smelten.
Voor makirolletjes wordt een vel nori op een makisu (bamboe matje) gelegd. De vis of groente wordt in repen van zo’n twintig centimeter gesneden. De sushichef doopt zijn vingers in een kommetje met daarin water en een eetlepel rijstazijn om te voorkomen dat de rijst aan zijn handen blijft plakken. Hij klapt in zijn handen om het teveel aan vocht kwijt te raken, pakt een handvol sushirijst en verdeelt dit over het vel nori. De laag wordt ongeveer een halve centimeter dik. Hierop komt een dun lijntje wasabi en een reep vis of groente. De chef rolt het vel met vulling en al op tot een cilinder, met behulp van het matje. Met een mes dat over een vochtige doek is gehaald, wordt de rol in zessen gesneden.
De sushi wordt geserveerd met shoyu (sojasaus) en dunne plakjes ingelegde gember.
How to eat
In Japan at men vroeger sushi met de vingers, wat eigenlijk ook wel logisch is als je bedenkt dat het oorspronkelijk streetfood was. In dure sushirestaurants gebeurt dit soms nog steeds zo, maar veel Japanners geven tegenwoordig de voorkeur aan eetstokjes. Je mag dus zelf kiezen. Doop het rolletje eventueel in de sojasaus en stop het in je mond.
Probeer ook eens
Zoveel smaken, zoveel soorten sushi. Combineer je maki tot een heuse sushischotel met bijvoorbeeld nigiri, gunkan en misschien zelfs sashimi.