Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Gunkan

Gunkan
Gunkan

Gunkan

Gunkan betekent letterlijk ‘oorlogsboot’ en is een bijzondere vorm van nigirizushi. De bootvormige blokjes sushirijst worden met de hand gevormd, omwonden met een hoge reep zeewier waardoor er boven de rijst een bakje ontstaat die kan worden gevuld met onder andere viseitjes of krab.

Wat is gunkan?

Gunkan (spreek uit ‘gkoen-kan’) betekent letterlijk ‘oorlogsboot’ en wordt ook wel gunkan maki genoemd. Het is een bijzondere vorm van nigirizushi en wordt net als nigiri met de hand gevormd. Gunkan zijn ‘bootvormige’ blokjes sushirijst, omwonden met een hoge reep zeewier waardoor er bovenop de rijst een bakje ontstaat dat kan worden gevuld met een topping.

Gunkan is perfect voor nigiritoppings die uit zichzelf niet op de rijst zouden blijven liggen, zoals zalmeitjes (ikura nigiri), krab (kani nigiri), spieringeitjes (masago nigiri), zee-egel (uni nigiri) of zeewier. Gunkan werd bedacht in 1941, in een legendarische sushiya (sushirestaurant), Kyubey genaamd, in de wijk Ginza in Tokyo. Sindsdien is het aantal geschikte toppings voor nigirizushi flink toegenomen. Het restaurant bestaat nog steeds, dus mocht je eens in Tokyo verzeild raken…

Naast bovengenoemde traditionele toppings zie je de meest avontuurlijke varianten van gunkan in restaurants buiten Japan. Wat dacht je van gunkan gevuld met kwarteleitjes, paddenstoelen met mayonaise of tartaar van Wagyu-rundvlees? In plaats van nori wordt gunkan door meer creatieve chefs ook wel omwikkeld met dunne repen komkommer, courgette of gerookte zalm.

Wist je dat...

Eten bij een heus sushirestaurant, een sushiya, is een zenuwslopende aangelegenheid. De omgeving is formeel en de chef staat direct voor je, toe te kijken terwijl je zijn kunsten proeft. In goede sushiya wordt de sushi per stuk geserveerd, zodat het ultravers, direct na het maken, kan worden gegeten. Japanse mensen eten niet zo vaak in een sushiya. Gelukkig zijn er ook informelere buurtrestaurantjes en afhaaltentjes die goede sushi serveren. Ook eten Japanners al decennia lang kaitenzushi, sushi die op een lopende band voorbij komt rollen.

Bereiding van gunkan

Cilindertjes met de hand gevormde sushirijst worden omwonden met een reep nori (zeewier) van zo’n vier centimeter hoog; ongeveer een centimeter hoger dan de rijst. Zo ontstaat er een soort bakje bovenop de rijst, waarin de gekozen topping wordt gelepeld.

How to eat

Eet gunkan net als de Japanners gerust met je vingers. Wees zuinig met de sojadip – je loopt de kans de subtiele smaken van de viseitjes en zure rijst te overheersen als je teveel gebruikt.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Gunkan bij jou in de buurt?

Voer je postcode in