Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Risotto

risotto

Risotto

Italiaanse risotto bestaat uit rijstkorrels die langzaam, al roerend in een bouillon worden gegaard. Zodra de korrels al dente gekookt zijn, gaat er boter en Parmezaanse kaas doorheen. Het resultaat is een romig, soepig rijstgerecht met stevige korrels.

Wat is risotto?

Het gerecht risotto (spreek uit: ‘rrrrie-SOT-toh’) komt oorspronkelijk uit het noorden van Italië. Het zijn rijstkorrels die, al roerende, in een bouillon worden gegaard en daarbij de kans krijgen de bouillon geleidelijk op te nemen. Zodra de korrels al dente gekookt zijn, gaat er boter en Parmezaanse kaas doorheen. Het resultaat is een romig, soepig rijstgerecht met stevige korrels.

De geschiedenis van risotto hangt nauw samen met de opkomst van rijst in Europa. De Arabieren brachten het gewas rijst als eerste aan land in Sicilië. In de vijftiende eeuw begon men het gewas in het noorden van Italië te verbouwen. Rijst was in die tijd duur, dus er viel flink geld mee te verdienen. Het klimaat in de noordelijke regionen was perfect voor kortkorrelige en middellange rijstsoorten zoals carnaroli, arborio en vialone nano. De Italianen omarmden het ingrediënt.

Hoewel Aziaten en Arabieren hun rijst eerder droog eten, als pilav, gaven de Italianen er hun eigen draai aan en kookten er een soort pap van. De bekendste risotto is de risotto alla Milanese, afkomstig uit Milaan. In dit gerecht wordt de lokale kortkorrelige rijst gecombineerd met saffraan, ui en boter.

In de honderden jaren die volgden heeft de Italiaanse klassieker wereldwijd de harten van foodies gestolen. Het ontwikkelde zich tot complex eenpansgerecht, waar afhankelijk van de creativiteit van de chef vele extra ingrediënten aan worden toegevoegd. Wil je het eten zoals de Italianen het bedoeld hebben, kies dan voor hooguit een of twee extra ingrediënten: frutti di mare (zeevruchten) bijvoorbeeld, paddenstoelen, of rucola en room.

Bereiding

Een klassieke risotto alla Milanese begint met gestampte draadjes saffraan, gebakken in boter. Zodra de saffraan wat van zijn smaak heeft prijsgegeven, gaat er fijngesnipperde ui bij. De rijstkorrels worden meegebakken tot ze glazig zijn. Nu is het tijd voor een plens witte wijn. Het vuur mag iets omhoog, en de belangrijke taak van de chef vanaf nu is het vochtig en pruttelend houden van de rijst. Zodra de wijn is opgenomen door de rijstkorrels wordt soeplepel voor soeplepel bouillon toegevoegd – kippenbouillon of rundvleesbouillon – tot de rijst gaar is. Het is voor een authentieke risotto van vitaal belang dat de bouillon er niet in een keer wordt bijgegoten. Als laatste gaat er boter en Parmezaanse kaas door de rijst en mag het geheel een paar minuten rusten, een stap die mantecare heet.

How to eat

Zo snel mogelijk! Risotto laat zich niet warmhouden. Opwarmen de volgende dag is ook niet aan te bevelen. Dit is een gerecht om direct te eten, op het precieze moment dat de rijstkorrels perfect al dente zijn.

Erbij

Risotto alla Milanese eet je met ossobuco – een klassieke Italiaanse combinatie.

Probeer ook eens

Pilav en paella zijn droge eenpansrijstgerechten. In Thailand eet men graag rijstsoep als ontbijt, die dan juist weer natter is dan risotto.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Risotto bij jou in de buurt?

Voer je postcode in