Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Vindaloo

Vindaloo
Vindaloo

Vindaloo

Vindaloo is een Indiaas currygerecht met vlees – lam of kip, soms ook varkensvlees – in een scherper-dan-scherpe saus waar stukjes aardappel in zitten. Door de chilihitte heen proef je de azijn en de suiker, plus de gelaagdheid van de specerijen in de saus.

Wat is vindaloo?

Vindaloo is een Brits-Indiaas currygerecht met vlees – meestal lam of kip, soms ook varkensvlees – in een scherper-dan-scherpe saus waar stukjes aardappel in zitten. Een goede vindaloo is echter meer dan alleen maar heet, heet, heet. Door de chilihitte heen proef je het zuur van de azijn en het zoet van de suiker, plus de gelaagdheid van de specerijen in de saus.

Het oorspronkelijke gerecht ontstond in Goa in de vijftiende eeuw. In die tijd heersten de Portugezen in India en zij brachten het gerecht carne de vinho d’alhos met zich mee. Dit gerecht bestond uit varkensvlees en knoflook ingemaakt in wijnazijn, en bleef goed tijdens de lange reizen over zee. De Portugezen introduceerden ook de chilipeper, die ze hadden ontdekt in Zuid-Amerika. De Goanen gingen met deze nieuwe culinaire invloeden aan de slag. Ze vervingen de soort azijn, voegden lokale specerijen toe – komijn, zwart mosterdzaad, kruidnagel en kaneel – en flink wat chilipepers. Ze verbasterden de naam van vinho d’alhos tot vindaloo.

Wist je dat...

Nadat het gerecht de verbasterde naam vindaloo had gekregen en eenmaal in Groot Brittannië was beland, sloop er nog een nieuw ingrediënt de curry in: aardappel. In Hindi betekent aloo namelijk aardappel. Ongeschoolde chefs uit Pakistan en Bangladesh, die in Engeland probeerden een bestaan op te bouwen door een restaurant te openen, waren overtuigd dat het zo hoorde. Ook in Nederland zit er meestal een stuk aardappel in de saus.

East vs. West

Het gerecht is Brits-Indiaas; het is een van oorsprong Indiaas gerecht dat door de Britten is aangepast aan de westerse smaak. Op dezelfde manier als wij Nederlanders ons bepaalde Indonesische gerechten eigen hebben gemaakt (zie de Indische keuken). Het resulterende gerecht, vindaloo, is zonder uitzondering het heetste gerecht op het menu in Indiase restaurants, waar je ook bent. Behalve in India zelf, waar de scherpte varieert maar nergens overheerst.

Bereiding van vindaloo

Gezien het zwerversbestaan van het gerecht bestaat dé authentieke versie van vindaloo niet. Wel zo leuk voor koks, want aan dit gerecht kun je lekker een eigen draai geven.

Een masala (specerijenmix) van koriander- en komijnzaad, zwarte peperkorrels, kaneel, gedroogde chilipepers, kardemom en kruidnagels wordt in een droge pan geroosterd en met azijn, knoflook en gember tot een gladde pasta gewreven. Ui, verse chilipepers en vlees worden in de pasta gebakken, waarna het geheel met tamarindewater en suiker mag pruttelen tot er een dikke saus overblijft en het vlees gaar is.

Erbij

Pittige vindaloo vraagt om een verkoelend bijgerecht zoals raita, een komkommer-yoghurtdip, of de yoghurtdrank lassi.

How to eat

Eet je curry geheel naar eigen smaak met rijst of naan. Knoflooknaan past extra goed bij dit gerecht; het benadrukt de knoflook in de curry.

Probeer ook eens

Liever heet maar niet te heet? Kip madras is een goede tweede als het gaat om pittige curry’s.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Vindaloo bij jou in de buurt?

Voer je postcode in