Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Mangochutney

Mango chutney

Mangochutney

Mangochutney is een condiment, een pittig bijgerecht gemaakt van mango’s die met azijn en specerijen tot een zoetzure of juist pittigzure compote of moes wordt gekookt. Het woord chutney is afgeleid van het Indiase woord chatni.

Wat is mangochutney?

Mangochutney is een condiment, een pittig bijgerecht gemaakt van mango’s, die met azijn en specerijen tot een zoetzure of juist pittigzure compote of moes wordt gekookt. Het woord chutney is afgeleid van het Indiase woord chatni, what ‘likken’ betekent en verwijst naar het geluid dat je met je lippen maakt wanneer je iets lekkers eet.

Een authentieke Indiase chatni wordt niet gekookt zoals wij dat gewend zijn. In plaats daarvan worden ongekookte vruchten – mango, appel of banaan, bijvoorbeeld – tot een puree gemalen samen met groene chilipepers, verse kruiden, specerijen, een zuurtje – azijn of tamarindewater – en soms wat suiker. Het verse mengsel wordt direct geserveerd.

Het oorspronkelijke chatnirecept werd in de achttiende eeuw door de Britten mee naar huis gebracht en daar aangepast. Door de ingrediënten te koken in azijn, kon het overschot aan seizoensfruit (en soms ook groente) in de herfst worden ingemaakt en de hele winter worden gegeten. Zo ontstond het condiment die we vandaag de dag als chutney kennen.

Ook in India is men inmiddels gaan variëren met het authentieke recept. Er zijn gekookte en rauwe chutneys; soms zijn ze glad, soms hebben ze grote stukken fruit. Soms worden ze zelfs als ontbijt geserveerd. De hoofdingrediënten zijn uiteenlopend, van pinda’s tot yoghurt, van munt tot kokos.

Bereiding

Zelfs voor de bekendste onder alle chutneys, de mangochutney, is geen definitief recept te vinden. Waarschijnlijk zijn er evenveel mangochutneyrecepten als er Indiase restaurants zijn in ons land.

Voor een Bengaalse versie, bijvoorbeeld, worden gelijke hoeveelheden komijn-, venkel-, mosterd-, fenegriek- en nigellazaad geroosterd in een droge pan. Hier worden de blokjes halfrijpe mango met wat gember, chilivlokken, garam masala en asafoetida (duivelsdrek) meegebakken. Wat suiker en zout maken de chutney af. Merk op dat er geen azijn doorheen gaat, het noodzakelijke zuurtje komt van de mango’s, die nog niet rijp waren.

Voor een westerse versie worden ui, chilivlokken, gember en knoflook even aangebakken voordat er mango, suiker, azijn, garam masala en mosterdzaad bij gaat. De ingrediënten verschillen niet eens zoveel van de Bengaalse versie, maar in kleur, textuur en smaak verschillen deze twee soorten mangochutney des te meer. Een voorbeeld? De eerste chutney is bruinig, de tweede fel oranje.

Erbij

Gebruik je chutney eens om mee te foodpairen: hete chutneys geven flink tegengas bij romige curry’s zoals een kip korma, terwijl zoete chutneys juist lekker smaken bij pittige kip madras, scherpe vindaloo of als dip bij een Hollands blokje belegen kaas.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Mangochutney bij jou in de buurt?

Voer je postcode in