Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Steak tartare

steak tartare
steak tartare

Steak tartare

Steak tartare is rauwe rundertartaar, aangemaakt met ui, kappertjes, augurk, kruiden en sauzen als mosterd, mayo en/of tabasco. Het voorgerecht wordt in Frankrijk ook wel met paardenvlees gemaakt. Daarmee verschilt het niet veel van het broodbeleg dat we in Nederland en België filet americain noemen.

Wat is steak tartare?

Steak tartare (spreek uit: ‘stik tagh-TAGH’) is volgens de Larousse Gastronomique, de bekende Franse encyclopedie over eten en drinken, rauwe aangemaakte rundertartaar. Het gerecht wordt in Frankrijk ook wel met paardenvlees gemaakt. Waarmee het vlees is aangemaakt, vertelt de encyclopedie niet. Veel voorkomend zijn ui, kappertjes, augurk, kruiden en sauzen. Daarmee verschilt het gerecht niet veel van het broodbeleg dat we in Nederland en België filet americain noemen.

De oorsprong van het gerecht is in nevelen gehuld. In de meest geliefde mythe spelen de Tataren, een paardenvlees-etend nomadisch volk uit Mongolië, een hoofdrol. De Tataren zouden lappen vlees tussen zadel en rug van hun paard mals laten worden en aan het eind van de dag opeten. Ondanks dat er geen bewijzen zijn gevonden en latere bronnen het verhaal tot onzin verklaren, blijft het verhaal de ronde doen. Erg lekker kan het in elk geval niet geweest zijn.

Het gerecht verscheen aan het begin van de twintigste eeuw op de menu’s van Parijse restaurants. Opvallend genoeg werd het juist bekend onder de naam steak à l’americaine (steak op z’n Amerikaans). Het staat nog altijd op de menu’s van vele Parijse bistro’s en brasseries.

Wist je dat...

Er zijn twee traditionele manieren om steak tartare te serveren: alle ingrediënten los van elkaar op een bord, zodat je de boel zelf naar smaak kunt mixen, of voorgemengd. In Franse restaurants wordt het mixen ook wel door de ober aan je tafeltje gedaan.

Bereiding steak tartare

Steak tartare is een kwestie van hakken. Allereerst het vlees, dat natuurlijk lekker vers behoort te zijn – alles van grove blokjes tot fijngemalen en zelfs gepureerd vlees is mogelijk. Hier wordt met behulp van een kookring een vormpje van gemaakt, dat op een bordje wordt gevleid, met een rauw ei erop. Daaromheen komt fijngehakt lekkers – klassiekers zijn kappertjes of kapperappeltjes, augurk, sjalot en verse kruiden als peterselie of bieslook. Sauzen als mosterd, Tabasco, worcestersaus en/of ketchup maken het geheel wat smeuïger en geven extra smaak. Het gerecht bevat ook wel eens een scheutje cognac en natuurlijk zout en peper.

Erbij

Serveer je steak tartare op z’n Parijs met friet of een groene salade. Of smeer het op toast of (op z’n Duits) op een snee roggebrood.

How to eat

Steak tartare wordt meestal als lunch of als voorgerecht gegeten. Diehardfan Sigmund Freud at graag steak tartare als ontbijt.

Probeer ook eens

Fan van rauw? Italiaanse carpaccio is een andere klassieker gemaakt met rauw vlees; Japanse sushi en sashimi bevatten rauwe vis en Thaise laab kai wordt ook wel met rauw vlees bereid. Cig kofte zijn van oorsprong ook rauw.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Steak tartare bij jou in de buurt?

Voer je postcode in