Milkshake


Milkshake
Een Amerikaanse milkshake is een koude, schuimige drank die wordt gemaakt door melk en room- of softijs te mixen met siroop, fruit of een andere mix-in. Het mixen gebeurt in een milkshakemixer of een blender. De klassieke milkshakesmaken zijn vanille, aardbei, chocolade en banaan.
-
Keukens Amerikaanse keuken
-
Allergenen Melk
-
Basis Eieren / melkproducten
-
Voor Zoetekauwen
Wat is een milkshake?
Een Amerikaanse milkshake (spreek uit: ‘milk-sjeek’) is een koude, schuimige drank die wordt gemaakt door melk en room- of softijs te mixen met een smaakmaker in de vorm van siroop, fruit of een andere mix-in. Het mixen gebeurt in een milkshakemixer of een blender. De klassieke milkshakesmaken zijn vanille, aardbei, chocolade en banaan.
Voor de gemiddelde Amerikaan roept een milkshake nostalgische gevoelens op; herinneringen aan zoete verkoeling op lange zomerdagen. Toch was de originele milkshake, bedacht in 1885, geen kinderspel: hij bevatte whisky en leek nog het meest op het damesdrankje advocaat. Rond 1900 had de milkshake een transformatie ondergaan: de alcohol ging eruit en het drankje leek voortaan op de milkshake zoals wij die nu kennen.
Tot 1911 werd de drank daadwerkelijk geschud als een cocktail, hetgeen de naam verklaart: ‘to shake’ betekent ‘schudden’. In 1911 werd de milkshakemixer uitgevonden, waardoor de milkshake bij de populaire soda fountains (sodafonteinen) kon worden verkocht. Deze soda fountains stonden in apotheken, ijswinkels, warenhuizen en op treinstations en waren een geliefde hangout. Met de uitvinding van de blender in 1922 verscheen de milkshake ook op menu’s in restaurants en fastfoodketens.
Sindsdien is de milkshake niet meer weg te denken van het menu van Amerikaanse hamburgerrestaurants. In Nederland moesten we wat langer wachten – hoewel we enthousiaste melkdrinkers waren en de zogenaamde melksalon populair was (een horecagelegenheid waar je onder andere melk, koffie en ijs kon kopen) kwam het eerste fastfoodrestaurant pas in de jaren 1960 naar Nederland. Inmiddels is de milkshake gepimpt en gesupersized, tot freakshakes aan toe. Vanuit de VS komen de eerste geruchten van milkshakes met een tic, en zo is het cirkeltje rond.
Wist je dat...
Het buigbare rietje is speciaal uitgevonden voor de milkshake. In 1937 zag uitvinder Joseph Friedman zijn dochter stoeien met een milkshake en een recht, toen nog papieren, rietje. Hij stopte er een schroef in, wikkelde er een zijden draad omheen zodat het rietje zich naar de groeven van de schroef vormde en tadaa: het rietje kon buigen. De uitvinding vond meteen gretig aftrek in ziekenhuizen, waar patiënten voortaan liggend konden drinken.
Bereiding
Het is niet voor niets een lievelingetje uit de fastfoodkeuken: milkshakes maken gaat snel. Als je een blender hebt, tenminste. Het is kwestie van melk, ijs en mix-in (siroop, fruit, pindakaas of stukjes chocolade, bijvoorbeeld) mixen tot een glad geheel. Meer ijs betekent een dikkere milkshake.
How to drink
Een milkshake lurk je door een rietje naar binnen.
Erbij
Een toef slagroom zou kunnen, al is de milkshake van zichzelf al zoet en vet genoeg.
Probeer ook eens
Als milkshake lover ben je ongetwijfeld ook dol op Indiase lassi.