Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kahvalti

Kahvalti

Kahvalti

In Turkije gaat men op zondag graag zitten voor een traditionele kahvalti, wat letterlijk ‘voor de koffie’ betekent. Kahvalti is een heus ontbijtbuffet en bestaat uit talloze kleine gerechtjes, waaronder brood, kaas, eieren, olijven en honing.

Wat is kahvalti?

Niet alleen wij Nederlanders zijn gek op een uitgebreid ontbijt of brunch. In Turkije gaat men op zondag graag zitten voor een traditionele kahvalti (Turkse spelling: kahvaltı, spreek uit: ‘kach-valtie’), wat letterlijk ‘voor de koffie’ betekent. Datgene wat je eet, voor je je eerste kopje koffie drinkt. Kahvalti eet je thuis of in een in speciale ontbijttentjes, de kahvalti salonu. Reserveren verplicht, want de meesten zitten elke zondag propvol.

Een standaard kahvalti-uitstalling doet de tafel kreunen onder het gewicht van de vele gerechtjes. Sommige zijn ronduit gezond, zoals de altijd aanwezige plakjes komkommer en tomaat, de olijven en de honing. Maar daar blijft het niet bij. Brood, veel Turks brood komt er op tafel, verschillende soorten kaas, jam, kaymak (Turkse room van buffelmelk) en börek. Gekookte eieren of menemen (Turks roerei) of allebei. Soms zelfs hazelnootpasta, Turkse pisi (donuts) of kant-en-klare gezoete yoghurtjes uit de supermarkt. Tijdens het ontbijt drink je cay (thee), als afsluiter dan eindelijk een kopje kahve (koffie), zo sterk dat je lepeltje er rechtop in blijft staan.

Wist je dat...

Turkse mensen ontbijten doordeweeks juist vaak wat aan de karige kant: een simit (sesamring) op de hand, wat brood met kaas en olijven misschien. Gelukkig maar, want wie heeft er tijd, en genoeg trek, voor een dagelijks feestontbijt?

Bereiding van kahvalti

Een Turks ontbijt is een kwestie van voorbereiden, verzamelen en uitstallen. In de keuken worden talloze kleine schaaltjes en bordjes klaargezet. Hierop worden als eerste de koude ingrediënten gelegd: plakjes komkommer en tomaat, gemarineerde olijven en stukjes zachte, draderige en halfharde Turkse kaas. De thee wordt liefdevol bereid in een speciale theepot, de caydanlik, en geserveerd in kleine glaasjes. Warme gerechten worden vlak voor het serveren klaargemaakt. Het geheel wordt tegelijkertijd op tafel gezet.

How to eat

Nodig je vrienden en familie uit – hoe meer zielen, hoe meer vreugd – en vooral: neem de tijd. Een Turkse kahvalti betekent smullen en uitbuiken.

Probeer ook eens

Ook lekker als onderdeel van het ontbijtbuffet is sucuk, Turkse worst.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Kahvalti bij jou in de buurt?

Voer je postcode in