Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Chili con carne

Chili con carne
Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne is een stoofgerecht met als belangrijkste ingrediënten rundvlees, bonen en chilipepers. De naam is Spaans en betekent letterlijk ‘chilipepers met vlees’, maar toch is het van oorsprong een Amerikaans gerecht uit de tex-mexkeuken, niet een Mexicaans gerecht zoals vaak wordt gedacht.

Wat is chili con carne?

Chili con carne is een stoofgerecht met als belangrijkste ingrediënten rundvlees, bonen en chilipepers. De naam is Spaans en betekent letterlijk ‘chilipepers met vlees’, maar toch is het van oorsprong een Amerikaans gerecht uit de tex-mexkeuken, niet een Mexicaans gerecht zoals vaak wordt gedacht.

Wat we in Europa als chili con carne eten – gemaakt met pakjes kruidenmix of potten kant-en-klaarsaus, en volgestopt met bonen – is een flink eind verwijderd van het origineel. De eerste versies zouden zijn bedacht door cowboys, die sliepen onder de sterren. Zij lieten hompen gedroogd vlees, bewaard in de zadelzakken van hun paarden, stoven met vet, specerijen en chilipepers.

De eerste beschrijvingen van wat we nu chili con carne noemen werden opgetekend in de Amerikaanse staat Texas. Daar werd in 1823 een armeluisgerecht beschreven, gemaakt met ‘evenveel chilipepers als stukken vlees’. In 1880 verschenen de eerste chilistands in San Antonio. ‘Chili queens’ van Spaanse en Mexicaanse afkomst kwamen op zaterdag naar het marktplein waar ze op open vuur kookten, in kleine kraampjes versierd met linten, papier-maché en lantaarns. Ze verkochten kommen chili con carne, ook wel big bowl o’red genoemd, voor tien cent per portie, en tamales. Eind jaren twintig van de vorige eeuw had elke stad in de staat Texas chili-kraampjes.

Wist je dat...

De tex-mexkeuken, de unieke fusionkeuken met Mexicaanse en Texaanse invloeden, zou niet bestaan zonder de chili queens, die de liefde van Amerikanen voor vurige Mexicaanse smaken wakker hebben geschud.

Bereiding van chili con carne

Het origineel, zoals de cowboys het aten, bevatte bonen noch tomaten. Maar inmiddels zijn er zelfs in de zuidelijke staten van Amerika, waar het gerecht vandaan komt, talloze variaties van het gerecht. Elk jaar organiseert The Internationale Chili Society de wereldkampioenschappen chili con carne koken. De meest recente winnaar stopte maar liefst drie soorten tomaat – tomatenpuree, tomatensaus en hete tomatensaus – en een beangstigende hoeveelheid chilipoeder in zijn chili con carne. De bereiding hangt dus grotendeels van de chef af.

In Nederland maken we het gerecht meestal als volgt. Een basis van ui, knoflook, flink wat specerijen – waaronder komijn, chilipeper, cayenne en oregano – wordt gefruit. Hier gaat aangebraden rundvlees, als gehakt of in blokjes, bij, evenals tomatenpuree of -blokjes en runderbouillon. Dit mengsel mag langzaam garen. Het laatste halfuur stoven ook de (kidney)bonen mee. Met optionele ingrediënten als kaneel, koffie, chocolade, paprika(blokjes), spek of pruimen drukt elke chef zijn eigen stempel op het gerecht.

How to eat

Je serveert een authentieke chili con carne in een kom.

Erbij

Een topping hoort erbij. Wees creatief, want alles mag. Wij Nederlanders houden van zure room, koriander en guacamole als extraatjes, maar in Texas kunnen rauwe ui, maiskorrels en knapperig gebakken plakjes spek ook. Geraspte kaas en tortillachips zijn overal geliefd.

Probeer ook eens

In Spanje serveert men callos, een stoofpotje met pens. Het gerecht is niet pittig, maar wel spannend, dankzij het orgaanvlees dat erin zit.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Chili con carne bij jou in de buurt?

Voer je postcode in