Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Teriyaki

Teriyaki
Teriyaki

Teriyaki

Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij het hoofdingrediënt, meestal vlees of vis, wordt gemarineerd in een speciale saus, de teriyaki-saus, en vervolgens gegrild of geroosterd. Tijdens het grillen of roosteren wordt het ingrediënt vaak nog meerdere malen bestreken met de saus.

Wat is teriyaki?

Teriyaki (spreek uit ‘ter-rie-jak-kie’ met op elke lettergreep evenveel klemtoon) is een Japanse kooktechniek waarbij het hoofdingrediënt, meestal vlees of vis, wordt gemarineerd in een speciale saus en vervolgens gegrild of geroosterd. Tijdens het grillen of roosteren wordt het ingrediënt vaak nog meerdere malen bestreken met de saus.

De saus (tare) voor teriyaki bestaat traditioneel uit sojasaus, mirin en/of sake (twee soorten rijstwijn) en suiker. De mirin, een siroopachtige wijn, geeft het gerecht wanneer het klaar is een mooie glans. Deze glans geeft het gerecht zijn naam: teri betekent ‘glanzen’ en yaki betekent ‘grillen’ of ‘roosteren’.

Aan het begin van de negentiende eeuw werd voor het eerst een gerecht beschreven waarbij paling met een glace van sojasaus, sake en mirin boven houtskool werd geroosterd. Deze eerste vorm bestond lang voordat de term teriyaki werd gedacht. Teriyaki is inmiddels zo bekend buiten Japan dat er zelfs bij ons in de supermarkt flesjes, pakjes en zakjes liggen om de saus, of zelfs het hele gerecht, mee te maken.

East vs. West

Japanners gebruiken de tare bij voorkeur in combinatie met vis en zeevruchten – denk aan vettige tonijn of paling. De zoetzoutige smaak van de tare gaat goed samen met het knapperige vet uit de vis. In het westen marineren we het liefst kip, rundvlees of zalm in de saus. Hoewel oorspronkelijk bedoeld als marinade en glace, wordt de tare hier ook wel als roerbak- of dipsaus ingezet.

Wist je dat...

Men denkt dat teriyaki via Japanse immigranten op Hawaï naar het westen is gekomen. Hawaïanen hebben een eigen versie van teriyaki, met ananas en lente-ui, die inmiddels een belangrijk onderdeel van de Hawaïaanse keuken uitmaakt.

Bereiding van teriyaki

De teriyaki-saus of tare wordt als eerste bereid. Volgens de gevierde chef Shizuo Tsuji maak je de saus als volgt: verhit 7 eetlepels donkere shoyu (sojasaus), 7 eetlepels mirin (rijstwijn), 7 eetlepels sake en 1 eetlepel suiker tot de suiker is opgelost. Zo simpel is dat dus.

Het gekozen hoofdingrediënt – biefstuk, zalm, kip, paling of misschien zelfs artisjokharten – wordt gemarineerd in de tare en vervolgens dichtgeschroeid in een hete pan of op de hete grill. Terwijl het vlees of de vis gaar wordt gebakken, kan het nog een of enkele malen worden bestreken met extra tare. Eventueel wordt het gebakken gerecht nog overgoten met extra, iets ingekookte saus.

How to eat

Eet het teriyaki-gerecht met gekookte rijst.

Probeer ook eens

Een ander gerecht uit de Japanse keuken dat op de grilplaat wordt klaargemaakt, is teppanyaki.

Erbij

Eet er knapperige, gezouten edamame bij en je hebt je dagelijkse portie groente binnen.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Teriyaki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in