Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Lasagne

Lasagne
Lasagne

Lasagne

Lasagne is een pastavorm en tevens de naam van het gerecht gemaakt van deze pastavorm. Brede, dunne vellen pasta worden in lagen afwisselend met een hartige saus – meestal een tomaten-gehaktsaus – en met kaas eroverheen gebakken in de oven.

Wat is lasagne?

Lasagne (spreek uit: ‘lah-SAN-je’) of lasagna in enkelvoud, is een pastavorm en tevens de naam van het gerecht dat wordt gemaakt van deze pastavorm. Brede, dunne vellen pasta worden in lagen afwisselend met een hartige saus – meestal bolognesesaus – en met kaas eroverheen gebakken in de oven. Oftewel: lasagne alla bolognese al forno, zoals de Italianen het zeggen.

Lasagne is een van de oudste gerechten van Italië. De naam is direct afgeleid van het Griekse laganon, een plat soort brood dat later ontwikkelde tot lagana, waarbij het brood in repen werd gesneden en aan stoofachtige gerechten toegevoegd. Cicero, die in de eerste eeuw na Christus leefde, was er dol op. In de dertiende eeuw at niemand minder dan Marco Polo ‘lasagne’ gemaakt van bloem, en vanaf de Middeleeuwen ontwikkelde de pastavorm zich tot het gerecht zoals we het nu kennen.

Naast de meest bekende lasagne, die met bolognesesaus afkomstig uit het noorden van het land, kennen de Italianen vele andere regionale varianten. In Ligurië wisselt men lasagnevellen af met vers gemaakte pesto. In Marche stopt men er kippenlevertjes en marsala in en de Napolitaanse feestversie is tot de rand gevuld met gehaktballetjes, gekookte eieren en worst.

Bereiding

Een klassieke lasagne (alla bolognese al forno) is eigenlijk een soort bouwpakket. Eerst verzamel je de verschillende onderdelen. Het begint met een eenvoudige maar smakelijke bolognesesaus met daarin pancetta, rundergehakt, rode wijn en tomaten. De chef maakt daarnaast een bechamelsaus van melk, bloem, boter, Parmezaanse kaas en zout. Nu begint het bouwwerk. In een ovenschaal worden de verschillende lagen op een bodempje bolognesesaus opgestapeld: pastavel en saus, pastavel en saus, met in het midden en bovenop een laag bechamel. Bovenop komt nog geraspte Parmezaan. Na een dik halfuur in de oven is de lasagne klaar.

How to eat

Een authentieke lasagne is een relatief droog gerecht dat in kleine blokjes wordt gesneden wordt geserveerd als primo piatto , als eerste van twee hoofdgangen. De lasagne zoals die bij ons wordt geserveerd, is vaak wat sauziger. Je eet lasagne met mes en vork.

Erbij

Lasagne is een alles-in-een maaltijd.

Probeer ook eens

Met dezelfde vleessaus, in Italië ook wel ragù genoemd, wordt ook spaghetti bolognese geserveerd.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Lasagne bij jou in de buurt?

Voer je postcode in