Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Chateaubriand

Chateaubriand
chateaubriand

Chateaubriand

Chateaubriand is een twee- of meerpersoons Frans vleesgerecht bestaande uit een extra dik stuk mals rundvlees gesneden van het beste deel van de runderhaas. Het wordt gegrild of gebakken en geserveerd met een saus, meestal bearnaisesaus.

Wat is chateaubriand?

Chateaubriand (spreek uit: ‘sja-too-brie-jah’) is een twee- of meerpersoons Frans vleesgerecht bestaande uit een extra dik stuk mals rundvlees, gesneden van het beste deel van de runderhaas. Het wordt gegrild of gebakken en geserveerd met een saus, meestal bearnaisesaus.

Eigenlijk neemt iedereen aan dat het gerecht iets te maken heeft met de Franse schrijver, politicus en diplomaat François-René de Chateaubriand. Het gerecht zou voor hem bedacht zijn door zijn chefkok. Uit de inleiding van een kookboek uit 1877 wordt duidelijk dat een chateaubriand weinig anders is dan een nieuwe naam voor een dik uitgevallen filet de boeuf (biefstuk).

Vroeger werd het vlees op bijzondere wijze gegrild. Omdat het stuk vlees zo dik was, had het de neiging vanbuiten te verbranden voordat het vanbinnen gaar genoeg was. Daarom werd er aan weerszijden een (goedkopere) biefstuk tegenaan gelegd om de ergste hitte op te vangen. Was het vlees eenmaal klaar, dan werden de verkoolde buitenste biefstukjes weggegooid.

Bereiding chateaubriand

Een klassieke manier om chateaubriand te bereiden is met behulp van de oven. Een ovenvaste koekenpan wordt goed verhit. Hierin wordt het rundvlees kort dichtgeschroeid in een mengsel van boter en olie. Daarna wordt de pan in de oven gezet en wordt het vlees naar wens gebakken. Terwijl het vlees mag rusten (vitaal voor een goed gelukte chateaubriand) maakt de chefkok een saus. Vaak is dit een bearnaisesaus, gemaakt van eidooiers, azijn, dragon en (geklaarde) boter. Soms is het een wittewijnsaus met sjalotjes, demi-glace (ingekookte kalfsfond), boter en dragon.

How to eat

Snijd de chateabriand diagonaal in plakjes en serveer op warme borden, met de saus eroverheen gelepeld.

Erbij

Het traditionele bijgerecht, pommes chateau, lijkt rechtstreeks uit een Masterchef-finale te komen: aardappels worden bijgesneden tot ze in vorm op olijven lijken en in boter gestoofd.

Probeer ook eens

Net als bij chateaubriand draait het ook bij gerechten als spareribs en meatloaf enkel om het vlees.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Chateaubriand bij jou in de buurt?

Voer je postcode in