WAT ZIJN DE FRIETGEWOONTES
VAN DE BELGEN?

België, het land van chocolade, bier, maar vooral frieten! Frietjes van de frituur zijn hét toppunt van comfort food en de go-to guilty pleasure waar elke Belg van houdt. Maar welke frietgewoontes heeft de doorsnee Belg nu eigenlijk echt? Ben je benieuwd naar de leukste weetjes en verrassende antwoorden? Ontdek het hier!

HET ONDERZOEK

In het onderzoek werden 750 respondenten bevraagd, waarvan 525 Vlamingen en 225 Walen. Aan de hand van 20 vragen wilden we de Belgische frietgewoontes in kaart brengen. De survey bestond uit open en gesloten vragen, waarbij meerkeuzevragen mee werden opgenomen.

DE RESULTATEN

Gedrag in de frituur

Naar de frituur gaan verschilt van persoon tot persoon, maar ook van regio tot regio. Hoe vaak gaan we naar de frituur en wat bestellen we het liefst? Is naar de frituur gaan een spontane gebeurtenis of niet? Waaraan ergeren we ons het meest, en wat betekent een goede frituur nu eigenlijk voor een doorsnee Belg? We brachten aan de hand van onze survey enkele patronen in kaart en konden volgende conclusies trekken uit het onderzoek.

Spontaan frietjes halen met weinig variatie in de bestelling

Uit ons onderzoek bleek dat zo’n 70% van de respondenten naar de frituur gaan beschouwt al een spontane gebeurtenis. Met andere woorden, ze hebben geen vaste dag in de week of geen bepaalde frequentie. Belgen gaan dus vooral naar de frituur wanneer ze daar zin in hebben. Wanneer ze bijvoorbeeld geen zin hebben om te koken, ze spontaan een verjaardag willen vieren, of wanneer ze terugkomen van reis en heel erg verlangen naar lekkere frietjes van de frituur. Daarnaast heeft 80% van de respondenten geen vaste bestelling, hoewel de meeste bestellingen slechts in geringe mate variëren.

Nergens beter dan thuis

Frietjes thuis opeten of in de frituur? Dat is maar de vraag. Uit de antwoorden bleek dat de voorkeur nog steeds uitgaat naar frietjes thuis opeten. In Vlaanderen doen ze dat zelfs nog iets meer (83%) dan in Wallonië (64%). Gezellig thuis aan tafel met de familie, met vrienden voor de televisie, of gewoon lekker even me-time met heerlijke frietjes? Het is waarschijnlijk het soort comfort dat Belgen sneller thuis vinden en nergens anders. Zou dit dan ook betekenen dat thuislevering hier een toegevoegde waarde kan hebben? We hebben dit uiteraard ook bevraagd, maar houden je graag nog even in spanning tot de laatste alinea.

De grootste ergernissen

Je kan als friturist maar beter het onderste uit de kan halen. Belgen hebben namelijk wel hoge eisen als het aankomt op de kwaliteit van hun bestelling. Wat ook niet zo verwonderlijk is, want frietjes zijn wel Belgisch erfgoed, toch? Maar waaraan ergeren ze zich het meest? Uit onze studie blijken de Vlamingen en Walen het eens te zijn met elkaar over de top 3. Vlamingen beschouwen namelijk te slappe frieten (22%), te koude frieten (20%) en te vette frieten (13%) als hun grootste ergernissen. In Wallonië vinden ze koude frieten het ergste, maar zijn ook slappe en vette frieten not done. Maar niet alleen deze drie elementen zorgen voor frustraties. Een friturist vermijdt ook maar beter te veel korstjes, te veel zout en te lange wachttijden als hij/zij klanten tevreden wil houden.

Een puntzakje of een bakje?

Een goede Belg eet zijn frieten steeds volgens een bepaalde manier. Een bakje of een puntzak, wat verkiest de meerderheid? Zijn de Vlamingen en Walen het hierover met elkaar eens?

Over het algemeen zijn ze dus zowel in Wallonië als Vlaanderen voorstander van het bakje. Wat wel opvalt, is dat het puntzakje met 25% best populair is in Wallonië, ten opzichte van slechts 9% in Vlaanderen. Dat een vierde van de Walen hun frieten liever uit een puntzak eet is ook helemaal terecht. Papier is van nature eigenlijk beter voor de kwaliteit van de frieten, het houdt ze langer warm en krokant. Daarnaast zorgt het ook voor een nostalgisch gevoel. Hou jij ook van frietjes uit een authentiek puntzakje?

De populairste frituursnacks

Frietjes van de frituur smaken pas echt met een lekkere frituursnack erbij. Het assortiment is groot, maar hoe populair is elke snack? En zijn die snacks in Vlaanderen en Wallonië hetzelfde? Uit ons onderzoek konden we onderstaande kaart schetsen met de populairste snack per provincie.

Uiteraard worden in België ook andere snacks besteld. Zo spant de Bicky Burger de kroon in België (34%), op de voet gevolgd door curryworst (29%). Toch zien we een aantal opmerkelijke verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. Zo zijn de bitterballen in Vlaanderen best populair, namelijk 29% van de Vlamingen verkiest bitterballen als snack, goed voor een derde plaats na de curryworst en Bicky Burger. Dit in tegenstelling tot Wallonië, waar slechts een kleine 3% deze snack kiest in de frituur. Een curryworst special, is het dan iets typisch Vlaams? In Wallonië zou hier slechts 3% voor kiezen, terwijl in Vlaanderen de curryworst special met 27% de vierde meest verkozen snack is. Zijn er dan toch wat invloeden overgewaaid uit Nederland tot in Vlaanderen en vanuit Frankrijk tot in Wallonië? Ook bij de sauzen zien we straks enkele verschillen.

De populairste sauzen

Naast snacks bij frietjes is ook een lekker sausje onmisbaar. In Vlaanderen kiest slechts 4% ervoor om geen saus bij de frieten te eten, in Wallonië is dat 2%. Ook bij de sauzen kunnen de Belgen kiezen uit een ruim aanbod en verschillende varianten die er de dag van vandaag bestaan. Bekijk hier de populairste sauzen:

Als je dacht dat enkel de snacks het met moeite tot over de taalgrens haalden, dan kijk je best ook nog even naar de sauzen. Stoofvleessaus, een klassieker bij de Vlamingen en met 27% goed voor een tweede plaats, is in Wallonië eigenlijk helemaal niet zo populair. Met 4% zakt het samen met Joppie- en satésaus helemaal weg naar de laatste plaats. Andalouse, een saus op basis van mayonaise, tomatenpuree en kruiden, blijkt dan weer een hit te zijn in Wallonië (37% en een tweede plaats). Zien we daar misschien toch wat de Franse invloed doorsijpelen? Andalousesaus is namelijk geïnspireerd door gazpacho, een belangrijk onderdeel van de Andalusische keuken, een regio dichter bij Frankrijk en dus ook Wallonië.

De Belgische cultuur

Net zoals chocolade, wafels, en bier, kan je er niet omheen dat België voor velen gelijkstaat aan frieten. Wie België bezoekt, moet absoluut frieten proeven. Maar wat vinden de Belgen er nu zelf van? Zien zij frieten ook als hun cultureel erfgoed? Wat met de naam ‘French fries’, voelt die dan wel juist bij de Belgen? Uit het onderzoek mogen we eigenlijk wel zeggen dat je met de naam ‘Belgian fries’ de overgrote meerderheid gelukkig zal maken. Ongeveer 95% is het er (sterk) mee eens dat ‘French fries’ vervangen mag worden en vanaf nu de naam ‘Belgian fries’ mag dragen.

Oké, frieten worden eigenlijk beschouwd als erfgoed, maar dit gaat verder dan de muren van een frituur. Ook thuis bakken veel mensen nog steeds frieten, dan misschien niet met een snack, maar met typische Belgische gerechten zoals stoofvlees of vol-au-vent. Hoe populair is de friteuse nog in de Belgische huiskamers? Heeft die al plaats moeten maken voor de airfryer, of houdt ze nog goed stand? In Vlaanderen bakt 51% procent nog steeds frieten in de friteuse, in Wallonië zo’n 49%, goed voor ongeveer de helft van de respondenten. In Wallonië staat de bereiding in de oven op de tweede plaats met 22%, gevolgd door de airfryer met 14%. In Vlaanderen is het andersom, 26% maakt frieten klaar in de airfryer en slechts 11% in de oven. Hoe geweldig de uitvinding van een airfryer ook is, de helft van de Belgen houdt nog steeds van de traditionele bereiding in de friteuse.

Frieten laten leveren

Frietjes eten staat gelijk aan comfort food. Maar hoe makkelijk zou het zijn mocht je helemaal je huis niet meer moeten verlaten? In het onderzoek werd bevraagd of de respondenten ooit al frieten aan huis hadden laten leveren. In Vlaanderen zei 73% dit nog nooit te hebben gedaan, in Wallonië 61%.

Belangrijker is de vraag of Belgen ervoor openstaan om deze service te proberen. We vroegen daarom: Mocht jouw favoriete frituur frietjes aan huis leveren, zou je daar gebruik van maken? Daarop antwoordde 37% van de Vlaamse respondenten dat ze er waarschijnlijk gebruik van zouden maken en 13% dat ze er zeker gebruik van zouden maken. De helft van de Vlaamse respondenten staat dus open voor thuislevering. In Wallonië zijn het er zelfs nog meer: respectievelijk 42% en 14%, goed voor 56% van het totaal aantal Waalse respondenten.

Herinner je je de grote ergernissen nog? Wel, een lange wachttijd blijkt ook een deel van de Belgen te frustreren (goed voor 10% in Vlaanderen en 7% in Wallonië als grootste ergernis). Thuislevering kan bijgevolg een mooie oplossing zijn voor dit probleem. De terughoudendheid bij de andere helft van de respondenten is waarschijnlijk te wijten aan de schrik om slappe of koude frieten geleverd te krijgen. Als thuislevering zou kunnen garanderen dat de frietjes warm en krokant op hun bestemming aankomen, zullen waarschijnlijk nog meer harten in België veroverd worden. Oplossingen zoals kwaliteitsvolle thermozakken zijn slechts een van de zovele initiatieven die nog kunnen genomen worden om de service te blijven optimaliseren.