Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Cannelloni

Cannelloni
cannelloni

Cannelloni

Cannelloni is de naam voor grote ronde pastabuisjes, en tevens voor het gerecht dat wordt gemaakt met deze pastabuisjes. De pasta wordt gevuld met een mengsel van spinazie en ricotta, vervolgens met een saus en kaas bedekt en tenslotte gebakken in de oven.

Wat is cannelloni?

Cannelloni (betekenis ‘grote pijp’, spreek uit: ‘kanne-LOO-nie’) is de naam voor grote ronde pastabuisjes, en tevens voor het gerecht dat wordt gemaakt met deze pastabuisjes. De pasta wordt gevuld, met een saus en kaas bedekt en gebakken in de oven. Het is een geliefd gerecht in Italiaanse restaurants wereldwijd.

Voor de bekendste versie van het gerecht cannelloni worden de buisjes gevuld met een mengsel van spinazie en ricotta en met tomaten- of bechamelsaus en kaas gegratineerd. Ook gehakt, groenten, zalm en kip gaan vaak de cannelloni in.

Volgens de verhalen werd cannelloni aan het begin van de twintigste eeuw, in 1907 om precies te zijn, bedacht door Nicola Federico, voor op het menu van zijn restaurant in Sorrento, in de buurt van Napels. Het gerecht heette eerst nog strascinati maar werd populair onder de naam cannelloni tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, toen vele Napolitanen stad en bommen ontvluchtten en zich in Sorrento vestigden. Cannelloni was in die tijd echt een zondags gerecht.

Wist je dat...

Inmiddels is de oude naam voor cannelloni, strascinati, toegekend aan een andere pastavorm, namelijk een pasta die tot een soort plat hoedje wordt gewreven door er met je duim overheen te wrijven.

Bereiding van cannelloni

Voor een klassieke cannelloni met spinazie en ricotta wordt spinazieblad geblancheerd en goed droog geknepen. (Italianen smokkelen graag ook wat snijbiet hun vulling in.) De bladeren worden gehakt en gemengd met Parmezaanse kaas, ricotta, soms wat pecorino en nootmuskaat. De vulling wordt flink op smaak gebracht met zout.

Een vers vel eierpasta wordt in rechthoekjes van ongeveer negen bij veertien centimeter gesneden. De velletjes worden een minuut gekookt, direct in koud water gelegd en vervolgens met een schone theedoek afgedroogd. Soms worden ook gedroogde, voorgevormde cannellonibuisjes gebruikt.

Onderin een ingevette ovenschaal wordt een laagje saus geschept. Op elk vel voorgekookte pasta (of in elk gedroogd buisje) komt een schepje vulling. Nu worden de vellen opgerold tot buisjes, in de ovenschaal gelegd en ingekwast met boter. De cannelloni wordt bedekt met een dunne bechamelsaus gemaakt van boter, bloem, melk en citroenrasp. Of een eenvoudige tomatensaus. Tenslotte gaat er nog extra geraspte kaas overheen.

Erbij

Cannelloni is afkomstig uit de streek Campanië. Blijf bij de roots van het gerecht en serveer het met een glaasjes limoncello, gemaakt van de lokale citroenen.

Probeer ook eens

In Spanje eet men al sinds honderd jaar canelones, de Spaanse versie van cannelloni, op tweede kerstdag. Houd je van gevulde pasta, probeer dan ook eens ravioli of tortellini.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Cannelloni bij jou in de buurt?

Voer je postcode in