Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Hu tieu

Hu tieu
Hu tieu

Hu tieu

Hu tieu is een zoetige noedelsoep gemaakt met bouillon van varkensbotten en wat suiker voor een zoete ondertoon. Verder is alles mogelijk. Er kunnen Vietnamese rijstnoedels, Chinese eiernoedels of ronde tapiocaparels in zitten, evenals vlees, garnalen of inktvis. Het is de ultieme do it yourself -soep.

Wat is hu tieu?

Het gerecht hu tieu (hủ tiếu, spreek uit ‘hoe tie-joe’) is afkomstig uit het zuidwesten van Vietnam en wordt veel geserveerd op de drijvende markten in de Mekong Delta. In basis is het een zoetige noedelsoep, gemaakt met bouillon van varkensbotten en wat suiker voor een zoete ondertoon.

Maar verder is alles mogelijk. De noedels in deze noedelsoep kunnen Vietnamese rijstnoedels, Chinese eiernoedels of ronde tapiocaparels zijn. Er kan vlees in zitten – varkensvlees, varkensribbetjes, orgaanvlees – maar ook garnalen of inktvis. Mogelijke toppings zijn lente-ui, knapperig gebakken uitjes, knoflook maar ook wan tan dumplings. Het is de ultieme do it yourself-soep.

Er zijn verschillende versies verkrijgbaar, maar de regels liggen niet vast en ingrediënten variëren. Kijk dus niet raar op wanneer de hu tieu toch niet zoet is, er wel of juist absoluut geen vissaus in zit, of hij opeens een flink stuk vlees-met-bot bevat.

Enkele varianten zijn:

  • hu tieu nam vang – hu tieu uit Phnom Penh. De bouillon voor deze Cambodjaans geïnspireerde versie wordt getrokken met gedroogde inktvis en de soep wordt geserveerd met garnalen
  • hu tieu my tho – de versie uit My Tho is minder zoet en wordt geserveerd met een flink stuk vlees aan het bot en orgaanvlees
  • hu tieu mi – met mienoedels, varkensgehakt en reepjes mals vlees
  • hu tieu tau – Chinese hu tieu met eiernoedels
  • hu tieu sa dec – de versie uit Sa Dec, met tapiocanoedels

Bereiding

Eerst wordt een bouillon getrokken van varkensbotten, gedroogde garnalen, ui en suiker. Alle andere ingrediënten zijn optioneel en kunnen wisselen. Vlees en vis of garnalen worden in de gezeefde bouillon gegaard, of worden gebakken in olie. Vervolgens wordt het vlees in plakjes gesneden. De bouillon wordt gevuld met gegaarde noedels, het vlees en/of de vis, en gedecoreerd met knapperig gebakken sjalotten en knoflook.

Typische smaakmakers bij hu tieu zijn verse kruiden, Chinese selderij, taugé, piepkleine rode chilipepers en partjes limoen. En zwarte peper – die lijkt dan weer wel een verplichting te zijn.

How to eat

Vietnamezen eten hun noedelsoep met eetstokjes en een soeplepel.

Probeer ook eens

Liever een milde, hartige noedelsoep? Dan is pho het gerecht voor jou. De Japanse keuken kent ook vele noedelsoepjes onder de verzamelnaam ramen.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Hu tieu bij jou in de buurt?

Voer je postcode in