Oden
Oden
-
Keukens Japanse keuken
-
Basis Vlees / vis
-
Type gerecht Soep
-
Voor Avontuurlijke eters
Wat is oden?
Het Japanse wintergerecht oden is een soepachtige stoofpot met een hele reeks aan ingrediënten die gesudderd zijn een bouillon op basis van sojasaus. Een typische oden bevat visballetjes en/of viscakejes, tofu, hardgekookt ei, geleiachtige konnyaku en groenten.
Oden kan in de wintermaanden kant en klaar gekocht worden in de winkel of bij straatverkopers. Je betaalt dan de verkoper per ingrediënt dat je uitkiest. Oden wordt ook veel thuis bereid. Veel mensen kopen in de winkel een verpakking met een selectie aan oden-ingrediënten (oden no mi); ze maken dus niet elk onderdeel helemaal zelf.
De ingrediënten van oden zijn bijna allemaal beige-bruin van kleur en hebben in de ogen van de meeste toeristen een onherkenbaar, bijna buitenaards uiterlijk. Gelukkig zien veel van de ingrediënten er vreemder uit dan ze smaken. Bovendien maken de pannen van waaruit de oden wordt geserveerd veel goed: ze lijken op grote koekblikken, met verschillende vakken voor de verschillende ingrediënten.
Waag je je aan een kommetje oden, dan mag je jezelf officieel een gevorderde eter van Japans voedsel noemen.
Bereiding
In een kleipot (donabe) of odenpan wordt een zoutige bouillon bereid op basis van kombu (zeewier), dashi, katsuobushi (bonitovlokken), sojasaus, sake, mirin, suiker en zout. Hierin worden alle andere gekozen ingrediënten zachtjes gekookt.
Dit zou er allemaal kunnen drijven in je oden:
- daikon – een oden zonder daikon is als een pizza zonder kaas. Het kan, maar waarom zou je?
- yaki chikuwa – een cylindervormig gebakken pakketje vispasta. Ben je niet overtuigd van hoe lekker dit klinkt, laat je dan overhalen door het grappige uiterlijk
- mochiiri kinchaku – een ‘tasje’ van tofu met daarin mochi, een rijstcakeje
- yude tamago – een hardgekookt ei dat door het lange sudderen in de bouillon is verkleurd en zoutig van smaak is geworden
- konnyaku – geleiachtige blokjes gemaakt van de wortel van de konjakplant. Het smaakt naar weinig en heeft nauwelijks calorieën, maar Japanners zijn dol op de textuur en het mondgevoel ervan
- shirataki – noedels gemaakt van konnyaku, bijeen gebonden met een dikke reep konnyaku
- atsuage – dikke plakjes gebakken tofu
- ganmo – een gefrituurd tofu-groenteschijfje
- satsuma-age – gebakken viskoekjes
- tsukune – een stokje met kippengehaktballetjes
- rooru kyabetsu – gevulde koolpakketjes
Vaak wordt het geheel na het koken nog een nacht koud weggezet en de volgende dag opgewarmd. Zo trekt de smaak van de bouillon optimaal in de ingrediënten. Het resultaat is een vullend, gevarieerd en buitengewoon lekker gerecht.
How to eat
Oden wordt geserveerd in kommen. Naast een schepje bouillon krijg je de door jou gekozen ingrediënten, of van alles wat. Als je wilt kun je nog wat mosterd door de soep mengen.
Erbij
Japanners eten oden met rijst en/of sake.
Probeer ook eens
Voel je je niet bepaald avontuurlijk, dan kun je ook tod man pla proberen, Thaise viscakejes. Het viscakeje is tenslotte een van de vaste klanten in een oden…