Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Mapo tofu

Mapo tofu
Mapo tofu

Mapo tofu

Mapo tofu (ook wel mapo doufu) is een pittig gerecht uit de Chinese provincie Sichuan, bestaande uit verse zijdentofu en geruld gehakt in een hete saus van gefermenteerde bonen, chiliolie en Sichuanpeperkorrels. Een goed gemaakte mapo tofu laat je tong tintelen en kan niet zonder een portie gestoomde rijst.

Wat is mapo tofu?

Mapo tofu (spreek uit: ‘maa-poh TO-foe’) is een pittig gerecht uit de Chinese provincie Sichuan, bestaande uit verse zijdentofu, geruld gehakt, gefermenteerde bonen en Sichuanpeperkorrels. Een goed gemaakte mapo tofu laat je tong tintelen en kan niet zonder een portie gestoomde rijst om het geheel tegengas te geven. Omdat de peperkorrels grof blijven in de hete saus, krijg je met elke hap een extra mini-explosie van pittige peper cadeau. Raak je eenmaal aan de hitte van het gerecht gewend, dan proef je dat je peperkorrels ook een bloemig aroma afgeven. Maar daar moet je wel even flink voor doorzetten.

De Sichuankeuken is heet, heet, heet! De typische peperkorrels en zelfgemaakte chiliolie zijn essentiële onderdelen en kunnen zo overweldigend in een gerecht aanwezig zijn, dat voor onze westerse smaakpapillen weinig anders te proeven overblijft. Toch heeft elk gerecht de Sichuankeuken, zo ook mapo tofu, een symfonie aan smaken in zich. De peperkorrels zijn niet alleen tintelend maar ook bloemig, het gehakt brengt umami en de tofu een zachte romigheid.

Hoewel het aannemelijker is dat de naam van het gerecht verwijst naar het verdovende gevoel (ma) dat je voelt in je mond nadat je het gerecht gegeten hebt, is er een mooier verhaal over de oorsprong van de naam mapo tofu. Volgens de overlevering was er namelijk ooit, eind negentiende eeuw, een oude dame die tofu maakte en verkocht in haar restaurant. Ze had een pokdalig gezicht; men noemde haar ma (pokdalig) po (oma). Toen een onvriendelijke klant een tas met gehakt achterliet, verwerkte ze het vlees in een van haar tofugerechten en dit was zo’n succes, dat het nog steeds wordt gegeten.

Wist je dat...

Mapo tofu is het bekendste tofugerecht ter wereld en hét visitekaartje voor de Sichuankeuken. Mapo tofu is ondanks de tofu geen vegetarisch gerecht.

Bereiding van mapo tofu

Eerst wordt een felrode chiliolie gemaakt door gedroogde rode pepers in olie te verwarmen en te laten trekken.

Grof gemalen Sichuanpeperkorrels en gember worden in olie aangebakken. Hierin wordt gehakt – naar keuze varkens-, runder-, kip- of kalkoengehakt – rul gebakken. Een stevige hoeveelheid doubanjiang (een soort sambal met gemalen tuinbonen erdoor) zorgt voor een eerste lading pit en kleur. Maar daar blijft het niet bij! Kippenbouillon en een maizenapapje zorgen voor een mooie saus; de chiliolie die stond te trekken, geeft een extra kick en dan pas gaat de tofu erdoor. Het gerecht wordt afgemaakt met een handje fijngehakte lente-uitjes.

How to eat

Eet het gerecht met witte rijst. Als je durft.

Probeer ook eens

Kun je wel een chilipepertje of vier verdragen? Dan heeft de Aziatische keuken je het een en ander te bieden. Net als mapo tofu heeft ook de Indonesische rendang een diepe gelaagde smaak die blijft intrigeren, ook wanneer je aan de pittigheid gewend bent geraakt. In India serveert men pittige curry’s als vindaloo en jalfrezi.

Ontdek deze gerechten

Wie bezorgt Mapo tofu bij jou in de buurt?

Voer je postcode in