Как се подреждат резултатите от търсенето?

Подреждането на партньорите на платформата ни е динамично и зависи от много и различни фактори. Целта ни е да покажем на нашите клиенти бизнеси, от които е вероятно да поръчат, по справедлив за нашите партньори начин, като същевременно оптимизираме, за да подсигурим страхотно изживяване при поръчване. 

Подреждането по подразбиране, чрез което изброяваме нашите бизнеси, е така нареченото от нас „Най-добро съвпадение“, базирано на система от точки. Параметрите описани по-долу предоставят определен брой точки към крайния резултат на партньор. Затова резултатите от търсенето се подреждат по ред от най-много към най-малко точки.

Тъй като параметрите си взаимодействат  динамично, съседи може да виждат различни резултати в различно време от деня. 

В допълнение клиентите може да използват и филтри, за направата на по-конкретен избор. Може да се използват и настройките за сортиране, които позволяват на клиент да сортира според критерий, например цена за доставка. Филтрите и настройките за сортиране се отразяват на подредбата и на партньорите показани на отделен клиент, базирано на това до колко тези бизнеси отговарят на задените филтри, сортиране и търсене от този клиент. Ние се стремим винаги да показваме най-подходящите бизнеси на нашите клиенти, тъй като все пак всеки има различен вкус!

Следните основни параметри влияят върху начина на подреждане по „Най-добро съвпадение“: 

Органично

Разстояние - Най-важният параметър в подреждането е разстоянието, базиращ се на подадения адрес за доставка и този на бизнеса. Ние даваме приоритет на партньорите, които се намират най-близо до адреса за доставка, за да подсигурим кратки времена за чакане и по-малко километри за изминаване от куриерите. В същото време ако има няколко бизнеса опериращи в един район, разстоянието става по-маловажно в определянето на подредбата на платформата. В такава ситуация всички тези бизнеси ще имат еднакви или сходни точки за Разстояние, затова другите параметри ще създадат разликата. Когато е избрана опцията „Вземи сам“ вместо „Доставка“, ние подреждаме всички бизнеси въз основа на разстояние.

Логистична ефективност - Можем да преместим временно бизнеси на по-ниски позиции в списъка, ако знаем, че е малко вероятно техните поръчки да бъдат доставени на клиенти в разумен срок. Това може да се дължи на проблеми с капацитета на бизнеса, на нашите услуги за доставка или на неблагоприятни метеорологични условия. Също така, както ние, така и даден бизнес може временно да „затворим“ профил на платформата, при прекалена натовареност. Това означава, че бизнесът ще изчезне временно от резултатите при търсене. За партньори, които са вериги с множество локации, които доставят до местоположението на клиента, първо показваме най-близката отворена локация и преместваме другите локации по-надолу в списъка. Правим го, за да подсигурим разнообразен избор за клиента.

Нови бизнеси  - Новите бизнеси получават временно по-добра позиция в резултатите при търсене. За да помогнем на тези партньори да стартират, те получават по-висока позиция за кратък период от време, защото имат по-малко отзиви. Ние обозначаваме новите бизнеси с етикет „нов“.

Отзиви - Оценката на даден бизнес влияе на позицията му в резултатите от търсенето. Рейтингът се посочва до профила на бизнеса в нашата платформа и се измерва с 5 звезди, като 5 звезди е най-високата оценка. Рейтингът е осреднен резултат от отзивите на нашите клиенти за техните поръчки и доставки. Съдържанието или характеристиките на предлаганото от даден бизнес сами по себе си не оказват влияние върху позицията на бизнеса на платформата, но биха могли да повлияят на оценката му за качество поради по-добри отзиви.

Най-популярни - Ние определяме популярността според броя на скорошните поръчки, обработени от партньор, в сравнение с други партньори в тази зона. При „популярните бизнеси“ има и тенденцията да се наема повече персонал за доставки и заради това обикновено те могат да покрият по-голяма зона за доставка и да изпълнят по-голям брой поръчки. Въз основа на тяхната популярност, тези бизнеси получават повече точки спрямо бизнеси, които нямат същия капаците.

Други - Освен основните параметри на подреждане, както е обяснено по-горе, има и други параметри или обстоятелства, които оказват влияние върху подреждането. Например клиентите имат възможност да запазват бизнеси като "Любими", поради което тези бизнеси се появяват по-високо в списъка за търсене на конкретния клиент. Освен това и от време на време можем да провеждаме тестове или експерименти, за да наблюдаваме и подобряваме нашата услуга, и те могат да окажат влияние върху резултатите от търсенето.

Спонсориране

Услуги за спонсориране - В допълнение към точките, предоставяни на бизнесите въз основа на параметрите за органично класиране, предлагаме на нашите бизнеси и услуги за спонсорство срещу заплащане или други търговски ползи. Когато е възможно, тази услуга за спонсорство прилага допълнителни точки за подобряване на позицията на бизнеса в резултатите от търсенето. Ефектът, който тези услуги за спонсорство имат, зависи до голяма степен от начина, по който всеки бизнес използва услугата. Например, когато има много партньори, работещи в един и същи район, те могат да използват услугата, за да подобрят позицията си и така да изпъкнат. Бизнесите обаче са ограничени в степента, в която могат да подобрят позицията си в резултатите от търсенето, тъй като броят на допълнителните точки, които могат да бъдат приложени, е ограничен. Искаме да гарантираме, че дори когато бизнесите използват нашите спонсорирани услуги, другите параметри за класиране ще запазят влиянието си върху позицията на даден бизнес в резултатите от търсенето. Партньорите, които използват услугата за спонсориране, могат да бъдат разпознати чрез етикета "спонсорирано", който се показва в техния профил.

Беше ли полезна статията?

Свързани статии

Какъв е статута на заведенията и магазините, изброени на Takeaway.com?
Takeaway.com предоставя онлайн платформа за поръчки и доставка, в която има повече от 15 000 професионални заведения и магазини трети страни в цяла België, където потребителите мог...
Защо някои обекти имат надпис „спонсориран“ под имената им?
Обикновено, определяме класирането на заведение или магазин по разстоянието му от клиента, качество от отзиви и популярност. Колкото по-висока оценка има заведението или магазинът ...
Не намерихте това, което търсихте?