Pizzatijd met onze Pizza Guide!

Voir cet article en français.

Iedereen houdt van pizza! Tenminste, ik ben nog niemand tegengekomen die bij het voorstel om pizza te gaan eten een vies gezicht trok en erop stond om iets anders te bestellen. Daarom willen wij je in deze post graag vertellen over een aantal leuke feiten die ons opvielen bij de pizzabestellingen die wij het afgelopen jaar binnen hebben gekregen.

De Takeaway.com-Pizza Guide

Hier zie je alle informatie, samengevoegd in een overzichtelijke infographic. Veel plezier met lezen/delen!

Een korte geschiedenis van pizza

Pizzageschiedenis gaat ver terug in de tijd. Mensen bakten duizenden jaren geleden al ronde broden die ze als borden gebruikten voor hun maaltijd. Echt ideaal zo’n eetbaar bord. Je kon hem zelf opeten, of, als je rijk genoeg was, aan arme mensen doneren. Het woord ‘pizza’ werd voor het eerst officieel in Napels in de 16e eeuw gebruikt. Pizza’s waren in die tijd ronde platte broden. In de afgelopen jaren heeft pizza zich over de hele wereld verspreid (gelukkig maar!) en is intussen het favoriete gerecht van velen geworden.

De favoriete pizza’s van onze klanten

Mijn persoonlijke favorieten zijn de pizza’s crudo e rucola en caprese (met een wolkje balsamico). Maar wat vinden onze klanten de lekkerste pizza die er is? Hieronder zie je de top 5 meest bestelde pizza’s van 2016.

  1. Margherita
  2. BBQ Chicken
  3. Hawaii
  4. Barbecue
  5. Pepperoni

Waar worden de meeste pizza margherita’s besteld?

De pizza margherita is wereldwijd een van de bekendste pizza’s. Ook hier is de pizza erg populair, daarom hebben we een kleine kaart gemaakt. Hierop zie je waar de meeste pizza margherita’s worden besteld. Woon jij toevallig in een van deze steden?

Wat is het bestelgedrag?

Ik heb me altijd al afgevraagd wie het vaakst pizza bestelt en wanneer dit gedaan wordt. Onze collega’s in Duitsland en Polen hebben het uitgezocht. Over het algemeen bestellen mannen vaker pizza dan vrouwen. Dit doen ze het liefst in het weekend. Hier in België bestellen de meeste mensen pizza op zondag om vijf uur ‘s middags.

Hoe eet jij je pizza?

Met dit thema hebben wij ons eerder beziggehouden. We hebben onze klanten in Nederland gevraagd hoe zij hun pizza het liefst eten. In dit artikel kun je hier meer over lezen. Kort samengevat eet 73% van de respondenten pizza op klassieke wijze: met de punt eerst. Een klein aantal vermijdt gemors door de pizza netjes met mes en vork te eten en sommige pizzaliefhebbers zijn wel erg creatief: ze leggen twee stukken pizza op elkaar zodat ze ze net als een sandwich kunnen opeten. Een kleine groep excentriekelingen begint bij de korst en eet zich vervolgens een weg naar het sappige uiteinde van de pizzapunt.

Wat wordt er bij een pizza margherita gedronken?

Vraag eens in je vriendengroep wat zij het liefst bij een lekkere pizza margherita drinken. Grote kans dat een groot deel met ‘cola!’ zal antwoorden. Cola en pizza zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Water is ook erg populair – dan kun je de pizza nog beter proeven! Anderen kunnen zich geen pizza voorstellen zonder een biertje of wijntje.

Meer weten over de Italiaanse keuken? Kijk dan eens op onze Italiaanse Foodwiki!

Uiteraard is wat je drinkt bij je pizza een volledig persoonlijke voorkeur. Misschien ga je liever voor citroenwater, of een lekkere ginger ale. Welk drankje maakt jouw pizza margherita nóg lekkerder?

Funfacts

Wist je dat …

… pizzabakkers in Italië vroeger pizzaioli werden genoemd?
… de pizza margherita in 1889 door pizzaiolo Raffaele Esposito uit Napels vernoemd werd naar toenmalige koningin Margherita?
… de drie hoofdingrediënten van de pizza margherita, tomatensaus, mozzarella en basilicum, de kleuren van de Italiaanse vlag moeten voorstellen?
… in Italië focaccia (een soort dik pitabrood) de voorloper van de pizza was?
… puristen uit Napels vinden dat de pizza’s marinara en margherita de enige echte pizza’s zijn?

Comments