28 januari 2021 •

• Leestijd 2 minuten.

How to: omgaan met belasting op fooien

Koeriers zijn geweldig. Ze trotseren alle soorten weer – koud, regen, hittegolven… allemaal om ervoor te zorgen dat de klant zijn maaltijd vers en warm ontvangt. Om u te bedanken, tonen klanten vaak hun waardering in geld, met een fooi.

Terwijl klanten de fooien in contanten kunnen betalen, hebben ze nu ook de mogelijkheid om fooien online te betalen via ons platform. Dit maakt deel uit van onze contactloze levering om het contact tussen de klant en de koerier te beperken.

Wist u dat in veel Europese landen werkgevers verplicht zijn om de fooien van hun bezorgers te melden en belastingen in te houden? Bekijk het onderstaande schema om vast te stellen of en wanneer u meldings- en inhoudingsverplichtingen hebt voor de door uw koeriers ontvangen fooien.

Hoe worden meldings- en inhoudingsverplichtingen voor fooien bepaald?

De relatie van de koerier met het restaurant

Is de koerier uw werknemer? Gebruikt u de Takeaway.com bezorgdienst? Of maakt u gebruik van een externe aannemer voor leveringen? De relatie van de koerier met uw restaurant is van invloed op uw werkgeversbelasting.

Hoe de fooi wordt gegeven

Uw klant kan digitaal of contant een fooi geven. De manier waarop de klant een fooi geeft heeft ook invloed op de werkgeversbelasting.

Ik gebruik de Takeaway.com leverservice. Moet ik deze fooien melden en belasting inhouden?

Kortom, nee. Takeaway.com koeriers kunnen fooien ontvangen bij het leveren van maaltijden van uw restaurant. U maakt alleen gebruik van onze leverservice, maar u heeft geen relatie met de koerier. Dit betekent dat de u niks hoeft te melden en geen belasting hoeft in te houden. Daar zorgen wij voor.

Kort samengevat

Uw aangifte- en inhoudingsverplichtingen voor de loonbelasting op de fooien komen neer op drie belangrijke factoren – de relatie tussen de koerier en het restaurant (werknemer, zelfstandige of andere), de manier waarop de fooi werd gegeven (contant of digitaal), en de lokale belastingwetgeving. Ziet u op basis van het schema dat u een meldings- en inhoudingsplicht hebt met betrekking tot de fooi? Dan moet u voor de fooi een inhouding van belasting en/of sociale premies doen via uw lokale loonadministratie.