Waarom eten Chinezen met stokjes

Chinese gerechten: heb jij alles al geproefd?

Ben jij een groot fan van Chinees eten? Dan heb je vast al heel wat heerlijke Chinese gerechten geproefd. Wij van Takeaway.com zijn ervan overtuigd dat je nog lang niet alles de revue hebt laten passeren. Daarom vind je in deze post een overzicht van gerechten die je misschien nog weleens zou willen uitproberen. Ook leggen we nog even uit waarom Chinezen nou eigenlijk met stokjes eten.

Wanneer we in België aan een Chinese maaltijd denken, dan kom je al snel uit bij de standaardgerechten van de menukaarten. Gerechten als Mihoen, Foe Young Hai, Tjap Tjoy, Nasi Goreng of Wontons: we hebben ze allemaal weleens gegeten. Maar wat als we nou eens out-of-the-box denken?

Kippenpootjes (Feng Zhua)

Bij de kippenpoot die je bij een normale maaltijd voorgeschoteld krijgt, zijn (als het goed is) de pootjes van de kip verwijderd. Nou, in de Chinese cultuur vinden ze dit een grote verspilling, en daarom hebben ze er een heerlijk gerecht van gemaakt, genaamd: Feng Zhua. Op het eerste gezicht ziet het er niet direct aantrekkelijk uit, maar het smaakt beter dan het eruitziet en ze zijn ook ietwat knapperig. Heb jij dit gerecht ooit besteld bij de Chinees aan huis?

Kippenpootjes - Bijzondere Chinese gerechten

Beijing gebraden eend (Shaoyazi)

Ben je weleens afgereisd naar Beijing? Dan heb je vast weleens te horen gekregen dat je daar twee dingen moet doen: de eerste is het eten van Beijing Roast Duck en daarnaast mag je de Chinese Muur natuurlijk niet missen. Het klaarmaken van Beijing gebraden eend vergt best wat werk. Om de eend namelijk zo mooi te laten glimmen moet er samengeperste lucht tussen de huid en het vlees worden geïnjecteerd. Een klusje voor een expert dus!

Ook het serveren van dit gerecht gaat op een heel bijzondere manier. Uit een eend kunnen namelijk tot wel 120 plakjes worden gesneden, en allemaal bevatten ze zowel huid als vlees. De plakjes vlees worden vaak geserveerd met dunne pannenkoeken, komkommer, ui en sojasaus. In de pannenkoek leg je een paar plakjes eend met wat groente en de sojasaus en daarna is het smullen geblazen! Het water loopt ons al in de mond, wat jij?

Beijing gebraden eend - Bijzondere Chinese gerechten

Haaienvinnensoep (Yu Chi)

Een van de meest omstreden Chinese maaltijden ter wereld is de Haaienvinnensoep. Het klinkt misschien raar om vinnen van haaien af te snijden en hier vervolgens soep van te maken, maar de Chinezen liggen er niet van wakker. Dit is ook de oorzaak dat er een tekort aan haaien ontstaat, wat weer invloed heeft op het leven dat lager staat op de lijst in de voedselketen. Je kunt dit gerecht bij veel Chinese restaurants wel krijgen, en het is in de afgelopen 20 jaar dan ook een populaire Chinese maaltijd geworden. Toch zijn er volgens ons nog genoeg mensen die dit nog nooit geproefd hebben. Durf jij het aan? Of kies je liever voor een ander gerecht zodat de haai ook kan blijven voortbestaan?

Haaienvinnensoep - Bijzondere Chinese gerechten

 

Dim Sum (Dianxin)

Ben je zot op snacken? Dan is Dim Sum zeker een aanrader! Dim Sum is bij de gemiddelde afhaalchinees in allerlei soorten verkrijgbaar. Deze snack kan worden gestoomd, maar ook worden gefrituurd en is gevuld met allerlei soorten groenten, rijst of vlees. Dus of je nu van een overheerlijk stukje vlees houdt, of vegetariër bent: Dim Sum is voor iedereen. Genieten maar!

Dim Sum - Bijzondere Chinese gerechten

Vogelnestsoep (Yan Wo)

Bij het lezen van deze titel dacht je vast: pardon?! Maar wees gerust: je krijgt niet de inhoud van het vogelnestje voorgeschoteld, slechts het vogelnestje zelf. Klinkt nog steeds vreemd, toch? Maar het kan echt! Op de weg naar Ko Phi Phi Leh vaar je langs de zogenaamde Viking Grot. De lokale bevolking oogst hier vogelnestjes die worden gemaakt door de Aziatische gierzwaluw. Deze vogel maakt het nestje helemaal van speeksel. Daarom wordt de soep ook wel ‘vogelkwijlsoep’ genoemd. En ja, hier wordt vervolgens soep van gemaakt. Lekker is anders zou je denken, maar volgens reviews die wij zijn tegengekomen is dit nog best goed te eten. Binnenkort maar eens proberen?

Vogelnestsoep - Bijzondere Chinese gerechten

Waarom eten Chinezen met stokjes?

Japanners en Chinezen zie je vaak eten met stokjes. Wij Belgen vinden dit soms maar een vreemde gewoonte. Maar in China is men er zo mee opgegroeid. Vroeger werd eten namelijk al bereid door het – voor het de pan ingaat – eerst in kleine stukjes te snijden. Hierdoor is het eten sneller klaar. Doordat het eten in grote potten werd bereid die lang warm bleven, braken mensen vaak stokjes van twijgen af om zo een klein hapje uit de grote pot te kunnen nemen. Best slim, toch?

Een andere reden waarom Chinezen met stokjes eten is omdat zij van mening zijn dat de smaak van het eten veel meer tot zijn recht komt. Door kleine hapjes te nemen, komt er met iedere hap zuurstof mee waardoor er meer smaak vrijkomt. En nu horen we je al denken: maar hoe zit dat dan met die haaienvinnensoep en de vogelnestsoep? Nou, het schijnt dat Chinezen deze nogal graag naar binnen slurpen. Overal is over nagedacht!

Waarom eten Chinezen met stokjes

Makkelijk en snel bestellen bij Takeaway.com

Voor het ultieme Chinese gevoel moet je natuurlijk zelf naar Hong Kong afreizen om al het bovenstaande eens te proeven. Maar voor hen die voorlopig geen plannen hebben deze reis te maken, blijft natuurlijk de mogelijkheid om Chinees te bestellen bij de buurtchinees in jouw omgeving.

Wist je trouwens dat je sinds april 2015 ook de app van Takeaway.com kunt gebruiken en vervolgens zelf je bestelling kunt afhalen bij de afhaalchinees? Ideaal voor als je onderweg bent naar huis. Geen wachtrijen meer en gemakkelijk online betalen!

Waar je ook woont: Takeaway.com heeft door het hele land Chinese restaurants beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld eens op onze pagina’s Chinees Antwerpen, Chinees Gent of Chinees Leuven.

Meer interesse in andere lekkere Chinese gerechten? Bekijk dan eens de Chinese keuken op onze nieuwe Foodwiki!

Comments