Hoera! Onze frietkotcultuur is vanaf nu immaterieel erfgoed

Je hebt misschien al gehoord dat onze biercultuur officieel erkend is als immaterieel erfgoed. Vanaf nu kun je daar ook onze frietkotcultuur bijrekenen. Zowel onze biercultuur als frietkotcultuur komen in aanmerking om erkend te worden als UNESCO-werelderfgoed.

Frietkoten en het ambacht van het frieten bakken

Er zijn in België zo’n 5000 frietkoten. Iedereen kan ergens in de omgeving een lekker frietje kopen en toegeven aan zijn of haar frietverslaving. Volgens de site immaterieelerfgoed.be moet een frietkot aan bepaalde normen voldoen:

“Het ambacht van het frieten bakken is ten eerste een essentieel deel van de frietkotcultuur. Een friturist verstaat de kunst van goede frieten te bakken. Maar, de universele perfecte friet bestaat niet. Elke friturist staat gekend om zijn eigen specifieke smaak en specialiteit. Klanten kiezen hun ‘stamfrituur’ zorgvuldig uit op basis van de smaak, ligging, bediening en sfeer. Een Belgisch frietkot is een familiaal bedrijf waar de uitbater in nauw contact staat met zijn klanten. De friturist levert ‘maatwerk’ en bakt frieten naar wens van de klant.”

In de rij voor een overheerlijk frietje

De frietkotcultuur verschilt dus niet veel van onze biercultuur. Een van de populairste Belgische frietkoten is Maison Antoine: gestart in 1948 en te vinden op het Jourdanplein in Brussel. Als je daar een frietje wilt, moet je wel een half uur in de rij staan. Zo lekker zijn die frieten!

Belgische frietkoten en frietrestaurants bij Takeaway.com

Als je geen zin hebt om in de rij te staan, dan kun je ook bij Takeaway.com heel erg lekkere frieten bestellen! We deden een greep uit onze Vlaamse en Waalse frietkoten en hebben ze hieronder opgesomd.

20 Belgische frituren bij Takeway.com

Aalst

Aarschot

Antwerpen

Antwerpen

Beringen

Bredene

Geel

Heusden-Zolder

Jurbise

La Louvière

Lokeren

Monceau-sur-Sambre

Mons

Nazareth

Niel

Oostende

Peronne-les-Binche

Quaregnon

Saint-Gilles

Wasmes

Comments