Wat is het nu: friet of patat?

Een patatje op z’n tijd: of we nu Nederlands, Vlaams of Frans zijn, we vinden het allemaal lekker. Maar wat zeg jij eigenlijk? Patat of friet? En wie heeft deze lekkere, gefrituurde aardappelreepjes eigenlijk ontdekt? Het is een discussie die altijd weer oplaait, waardoor je de goudgele rakkers bijna zou vergeten op te eten. Wij hebben het dan ook natuurlijk even voor je uitgezocht!

Wie heeft het ontdekt?

Het is een vraag die ons al jaren bezighoudt. Wie heeft patat ontdekt? Fransen en Belgen beweren allebei dat zij de ontdekker zijn van de patates frites. En daar is allebei wat voor te zeggen! Zo stond er al in de Franse kookboeken van de 18e eeuw iets in wat verdacht veel op friet leek. Maar de Belgen stilden bij het dichtvriezen van de Maas hun honger door aardappels in de vorm van een vis te snijden en deze te bakken in hete olie. Wie zich de echte patatpionier mag noemen? We zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten …

Theresia van Ávila

Wat we wel weten? Dat de aardappel door de Spanjaarden naar Europa gebracht werd. Het eerste aardappelveld lag dan ook in een moestuin van een klooster in Spanje. Dit klooster is opgericht door de heilige Theresia van Ávila, die de eerste aardappelteler was en vaak aardappels at. Sterker nog: er bestaat een schilderij van haar waarop je haar eten ziet bakken. Het zou dan ook goed kunnen dat zij ook gebakken aardappelen of patat heeft gebakken.

friet of patat

En wat zeg jij?

Noem jij jouw favoriete maaltje patat of friet? Het is maar net waar je woont. Als je het in noorden van Nederland woont, dan is de kans groot dat je patat zegt. Woon je in het zuiden van Nederland of in België? Dan vind je het waarschijnlijk heel normaal om friet te bestellen.

Rauwe aardappel
Wij noemen de gefrituurde aardappelreepjes altijd friet: no matter what. Bestel je een patatje bij een frietkot? Dan word je vast raar aangekeken, want de kans is groot dat we aan een rauwe aardappel denken. En vraagt een iemand aan jou of je een patat wilt? Dan zou ik maar oppassen: in sommige Belgische streken noemen ze een klap of mep namelijk ook patat!

Wil je meer weten over patat (of friet ;))? Bezoek dan eens het Frietmuseum in Brugge: dit is het enige museum ter wereld dat alleen over het bakken en ontstaan van patat gaat. Weet je genoeg en heb je nu trek in patat? Bestel jouw favo frietje dan via Takeaway.com!

Comments