Frieten

Belgische friet, de favoriet!

Doorbakken, met mayo of naast een curryworst… Wij Belgen houden wel van een goede portie friet! Het is dan ook niet voor niets dat onze frietkotcultuur is erkend als immaterieel erfgoed. Daarom hebben wij alles wat je moet weten over dit gouden goedje voor je op een rijtje gezet. Wees gewaarschuwd: dit artikel zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot grote goesting in friet!

Evolutie van frietjes

Oorspronkelijk komt de aardappel uit Zuid-Amerika, waar ze 400 jaar v.Chr. al werden gegeten. De Spanjaarden namen de aardappel vervolgens mee naar Europa omdat ze natuurlijk een stevige hap, boordevol vitamine c, nodig hadden voor hun bootreis terug naar huis (jeej, geen scheurbuik!).

Officieel is niet duidelijk vastgesteld wie van die aardappelen de eerste frieten heeft gemaakt. Wél is er een manuscript uit 1781 waarin Jo Gérard (bekende Belgische historicus) heeft gelezen dat Belgen in 1680 al frietjes bakten.

Frietkot hier, frietkot daar

De geschiedenis van de frietkot is een ander verhaal. Die begon pas in de 19e eeuw, ergens op straat in Parijs. Daarna werd het concept vliegensvlug overgenomen over de hele wereld. België telt tegenwoordig zo’n 5.000 frietkoten, waarvan er twee keer zoveel in Vlaanderen zitten als in Wallonië.

Friet of patat?

Het ligt er maar net aan waar je woont, maar in het algemeen noemen we dit heerlijke hapje “friet” in België. Bij onze noorderburen wordt het echter wel vaker patat genoemd. Meer hierover over in ons artikel friet vs patat.

Wist jij dat…

… de herfstvakantie werd ingevoerd omdat de boeren hun kinderen nodig hadden voor de aardappeloogst? Die hadden tijdens hun herfstvakantie dus wel andere dingen te doen dan Swishen.

Who run the world? Friet!

Het is zeer plausibel dat er overal ter wereld wel frietjes worden gegeten. Maar, ieder eet het natuurlijk op zijn eigen manier. Bijvoorbeeld, in India eten ze friet als “finger chips” met chilipoeder en kurkuma, in Canada “Poutine” met speciale kaas en jus, of een portie chili bovenop de friet als “chilli cheese fries” in de VS. Conclusie, morgen beginnen we met het inplannen van onze “frietvakantie” om ze allemaal te proeven!

Hoe wordt de Belgische friet gemaakt?

Belgische friet wordt vaak gemaakt uit “Bintje” aardappelen. Deze worden vervolgens gesneden tot frietjes van 9 tot 14 mm dik, waardoor je een lekker knapperige korst krijgt met een zachte hart. Deze worden dan voorgebakken, waarbij de friturist goed op het suikerpercentage van de aardappelen let. Hoe meer suiker er in zit, hoe sneller ze bruin zullen worden. Nadat ze zijn afgekoeld (of bevroren) kunnen de frieten in de hete olie van tussen de 170 à 175°C. De schok van temperatuur zal zorgen voor de ideale knapperigheid en goudgele kleur.

 

Populaire frietkoten

Aalst

Aarschot

Antwerpen

Antwerpen

Beringen

Bredene

Geel

Heusden-Zolder

Mechelen

La Louvière

Lokeren

Monceau-sur-Sambre

Mons

Nazareth

Niel

Oostende

Leuven

Quaregnon

Saint-Gilles

Wasmes

Brussel

Menen

Hornu

Kessel-Lo

 

 

Bronnen: Frietopia | De Patat | VRT | Snack-Nieuws | Immaterieel Erfgoed

 

Comments